Otkaz dobilo 137.000 ljudi

Loše stanje u privatizovanim firmama

Otkaz dobilo 137.000 ljudi

Društvo -
Pored toga, oko 50.000 radnika društvenih preduzeća ima izvršne presude o dugovanjima svojih fabrika zbog neisplaćenih zarada

BEOGRAD - Crna statistika.

Privatizacija firmi u Srbiji povećala je prihode, vrednost imovine i produktivnost, a najnegativniji efekat je pad broja zaposlenih, izjavio je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.
Broj zaposlenih smanjio se oko 58 odsto, rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni efekti privatizacije od 2001. godine do danas, uz napomenu da podaci pokazuju da je pad zaposlenih prisutan i kod privatizovanih i kod neprivatizovanih preduzeća, što se može pripisati tranziciji i restrukturiranju privrede, a ne konkretnom modelu privatizacije.
Pored toga, oko 50.000 radnika društvenih preduzeća ima izvršne presude o dugovanjima svojih fabrika zbog neisplaćenih zarada, baš kao i radnici „Magnohroma”, koji su juče iz Kraljeva krenuli u Beograd. Samo radnicima ove fabrike, čija je privatizacija bila neuspešna, država duguje više od milijardu dinara.
Cvetković je precizirao da je u firmama koje su privatizovane po Zakonu o svojinskoj transformaciji 139.000 radnika ostalo bez posla, po Zakonu o privatizaciji njih 137.000, a u firmama koje nisu privatizovane - 117.000 radnika.
(V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track