105 škola u blokadi zbog dugova
Foto: Zorana Jevtić

Ministar Srđan Verbić

105 škola u blokadi zbog dugova

Društvo -
Te škole nisu na dobošu, jer niko neće prodati te škole, mi ne znamo šta to znači da škola bankrotira, ali u ovom trenutku one duguju oko 150-160 miliona dinara za grejanje, struju, jubilarne nagrade, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić rekao je danas da je u Srbiji trenutno u blokadi 105 škola i naglasio da to ministarstvo nema način da natera lokalne samuprave da izmire dugove škola.

- Te škole nisu na dobošu, jer niko neće prodati te škole, mi ne znamo šta to znači da škola bankrotira, ali u ovom trenutku one duguju oko 150-160 miliona dinara za grejanje, struju, jubilarne nagrade - rekao je Verbić. On je objasnio da je te troškove škola trebalo da plaća lokalna samouprava, a da je obaveza resornog ministarstva redovno izmirivanje plata.

- Nema instrumenata da se nateraju lokalne samouprave da plate, jedino što može je da neke od troškova isplati država iz budžeta, ali to nije dobro rešenje - rekao je Verbić. Dodao je da ministarstvo radi na međunarodnim projektima, kako bi škole dobile fasadu, odnosno bolju izolaciju, kako bi se smanjio utrošak energije. Upitan o doktorskim studijama, Verbić je odgovorio da će se ubuduće one biti mnogo transparentije i da će na njima morati da bude “jedan obavezan recenzent iz inostranstva”.

(Beta/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track