Za novo radno mesto podsticaj 4.000 evra

Za novo radno mesto podsticaj 4.000 evra

Društvo -
Prema uredbi, investitori podsticaje mogu da dobiju za otvaranje najmanje 50 radnih mesta
BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je novu uredbu o privlačenju direktnih investicija kojom je najmanji iznos podsticaja udvostručen na 4.000 evra po novootvorenom radnom mestu, rečeno je u Ministarstvu ekonomije Srbije.
Kako su istakli u Ministarstvu, maksimalni iznos podsticaja zadržan je na 10.000 evra po radnom mestu, ali je novom uredbom ukinut sistem duplih iznosa podsticaja za devastirana područja i područja od posebnog interesa.
Sada postoje četiri grupe razvijenosti opština koje proizilaze iz zvanične vladine klasifikacije razvijenosti, a one uslovljavaju samo minimalni iznos investicije koja se može podržati Uredbom, kazali su u Ministarstvu ekonomije.
Za dobijanje podsticaja za direktne investicije u, na primer, najnerazvijenijoj, četvrtoj grupi, potrebno je minimalno ulaganja od 500.000 evra, precizirali su u Ministarstvu.
Novom uredbom uveden je i sistem bodovanja različitih kriterijuma na osnovu kojih se određuje iznos podsticaja po otvorenom radnom mestu u Uredbi", navodi se u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.
Prema uredbi, investitori podsticaje mogu da dobiju za otvaranje najmanje 50 radnih mesta.
U Agenciji za investicije i promociju izvoza Srbije (SIEPA) su kazali da je od 2006. godina, kada je započela dodela podsticaja za investitore, finansirano 226 projekata, kojima je otvoreno 40.088 radnim mesta.
U projekte je investirano 1,3 milijarde evra, a ukupan iznos odobrenih podsticajnih sredstava koji je država odobrila investitorima je 224 miliona evra. Kako su istakli u SIEPA, podsticaje su dobila 122 domaća i 104 strana investitora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track