KOCKARNICE I SPLAVOVI VAN ZAKONA: Oduzeto 60 poker aparata i računara, svaki treći radnik na crno...
Foto: Reuters

Vanredna kontrola inspekcije

KOCKARNICE I SPLAVOVI VAN ZAKONA: Oduzeto 60 poker aparata i računara, svaki treći radnik na crno...

Društvo -
Kontrola iza ponoći isterala je goste sa splavova, ali i istinu na videlo. Da li su čak dva od tri kontrolisana splava koristila dvostruko knjigovostvo, treba da dokažu podaci iz oduzetih računara

BEOGRAD - Inspekcija je tokom kontrole ugostiteljskih objekata, kladionica i kockarnica u Beogradu uočila velike nepravilnosti u radu! Trećina radnika radila je na crno, zbog nelegalnog korišćenja oduzeto je više od 60 automata, poker aparata i računara. Izuzev prekršajnih u najavi su i krivične prijave.Kontrola iza ponoći isterala je goste sa splavova, ali i istinu na videlo. Da li su čak dva od tri kontrolisana splava koristila dvostruko knjigovostvo, treba da dokažu podaci iz oduzetih računara.

"Podaci se bitno razlikuju od prometa preko fiskalne kase, tako da je poreska policija pokrenula jedan predistražni postupak i o tome obavestila nadležno tužilaštvo i očekuju se sada rezultati forenzičke analize tih podataka koji su nađeni u računarima", kaže Đorđe Vuković, koordinator Poreske policije. Na jednom splavu u kasi je utvrđen manjak od 200.000 dinara, na drugom višak u robi od čak dva miliona. Za ono što će se tek otkriti potrebno je vreme, prenosi RTS."To nisu samo ugostiteljski objekti, nego su registrovani kao privredna društva tako da i poreska kontrola i poreska policija su u punoj aktivnosti što se tiče provere poslovne dokumentacije kod tih privrednih društava", napominje Vuković. Iako trećina radnika nije bila prijavljena, ispostavilo se da poslodavci ugovor o radu onih koji su prijavljeni ne drže u firmi. Po zakonu to bi morali jer su kazne i do 100.000 dinara. Za neprijavljene radnike i do dva miliona dinara."Inspektori rada su zatekli 33 lica bez zaključenog ugovora o radu, s tim u vezi su naložili poslodavcima rešenje da zaključe ugovore o radu sa tim licima", kaže Vesna Jovanović iz Inspekcija rada.Prema statistici Inspekcije rada, u 83 odsto slučajeva poslodavci nakon toga radnika i zaposle. Na taj način u prvih pet meseci ove godine iz "crne zone" izašlo je tri i po hiljade radnika. Združena kontrola pokazala je da su beogradske kladionice i kockarnice u "crnom" iz drugih razloga. Od 14 kontrolisanih, deset je imalo velike propuste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track