UNUKA BRATA PATRIJARHA: Deda Pavle mi često u snu daje savete!
Foto: Dragana Udovičić

Sećanje na 100. rođendan pokojnog patrijarha

UNUKA BRATA PATRIJARHA: Deda Pavle mi često u snu daje savete!

Društvo -
Snežana Milković kaže da je bila privilegija poznavati njenog dedu, koji joj se u snovima javi kad je u nekoj nedoumici

BEOGRAD - Unuka patrijarha Pavla, Snežana Milković, kaže da svog dedu neće zaboraviti i da se često pita šta bi rekao na neku njenu dilemu ili odluku, a neretko se dešava da joj se javi i u snu.Snežana je unuka Dušana Stojčevića, brata patrijarha Pavla, a odrastala u kući u koju je on dolazio, što je, kako kaže, mnogo uticalo na njen život.Nedostaje joj- Mnogo mi nedostaje. Uvek je znao da nas posavetuje, ali nikada nije nametao mišljenje. Voleo je da govori o stvarima koje imaju svevremenu poruku. Imao je on kritičko mišljenje i o nekim društvenim pitanjima koje je javno iznosio, ali na suptilan način, tako da shvate oni kojima je poručeno - kaže Snežana i priseća se događaja kada je u crkvi videla dete koje nije znalo pravilno da se prekrsti.- Pomislila sam da bi bilo lepo da se napravi neki priručnik kako bi oni koji ne znaju naučili kako bi trebalo postaviti prste kada se krste. Te večeri sam sanjala deda Pavla i u snu ga pitala šta misli o tome, a on mi je rekao: „Da li ti ideš u crkvu da se moliš Bogu ili da gledaš druge ljude kako se krste?“ - kaže Snežana i dodaje da je sigurna da bi, da je deda živ, dobila isti taj odgovor.Unuka jednog od najomiljenijih ljudi svog vremena kaže da dedu nije, niti će zaboraviti, a prošle godine je objavila i knjigu „Moj deda patrijarh Pavle“. Sada ima u planu da dopiše još jedno poglavlje.Dedin imenjak- Skoro sam srela dečaka koji mi je rekao da je dobio ime po patrijarhu Pavlu. To je divno i volela bih da ovim impresijama dopunim knjigu - rekla je Snežana i dodala da su svi koji su imali čast da patrijarha Pavla bliže upoznaju privilegovani.Inače, na dan stogodišnjice patrijarhovog rođenja u manastiru Rakovica, gde je sahranjen, bilo je mnogo ljudi, koji su došli da mu odaju počast.

Srbija slavi vek od njegovog rođenja... Patrijarh Pavle
Srbija slavi vek od njegovog rođenja... Patrijarh Pavle

OVAKO JE PRIČAO PATRIJARH:- Pre nego što počneš suditi o meni i mom životu, obuj moje cipele i idi mojim putem! Prođi ulice, brda i doline! Oseti bol i sreću! Prođi godine kroz koje ja prolazim, padni preko svakog kamena koji se meni našao na putu! Ustani uvek ponovno i idi istim putem, kao što i ja radim! I tek mi onda možeš suditi.- Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.- Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.- Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti. Od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja.- Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.- Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.

„Pošta Srbije“MARKA S LIKOM PAVLAJavno preduzeće „Pošta Srbije“ izdaće poštansku marku s likom patrijarha srpskog Pavla povodom 100 godina od njegovog rođenja. U dogovoru sa SPC, promocija ove marke biće održana u PTT muzeju u Beogradu.

Izložba eksponata „Govorim a ćutim“PATRIJARH IRINEJ: BIO JE ODMEREN I U ŽIVOTU I NA REČIMAPovodom sto godina od rođenja pokojnog poglavara SPC u Narodnoj biblioteci Srbije izloženi su predmeti iz njegove lične biblioteke, a ovu izložbu, nazvanu „Govorim a ćutim“, otvorio je patrijarh srpski Irinej.- Pavle se rodio u kritičnom vremenu, a bio je čovek kakav je tom vremenu i bio potreban - miran i odmeren, kako u životu, tako i u rečima - istakao je patrijarh Irinej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track