Kamatu nam plaća država

Energetska efikasnost

Kamatu nam plaća država

Društvo -
Da bi uštedela na računima za struju i grejanje, Vlada izdvaja 1,3 milijarde za pomoć građanima

BEOGRAD - Krediti za efikasnost!

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva zaštite životne sredine, za projekat poboljšanja energetske efikasnosti za kreditiranje građana i lokalnih samouprava izdvojila 1,3 milijarde dinara!
Već u septembru stupaju na snagu pravilnici za energetsku efikasnost, a građani koji žele da ubuduće manje plaćaju struju i grejanje dobiće pomoć od države.
Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, za Kurir kaže da će to bukvalno biti „prijateljska pozajmica“:

Primer ulaganja (zamena termoizolacije)

Stambeni objekat površine 150 m2
Godišnji troškovi grejanja: 2.000 evra
Iznos investicije : 2.500 evra
Mogućnost uštede : do 30 odsto godišnjih troškova
Godišnja ušteda: 600 evra
Mesečna ušteda: 50 evra
- Građani će na raspolaganju imati 300 miliona dinara, a računamo da će to „pokriti“ rekonstrukcije od 1.000 do 2.000 objekata od oko 100 kvadrata. Ova svota je subvencionisani kredit građanima od poslovnih banaka i može biti u evrima i dinarima. Kredite u evrima „pokrivamo“ do pet odsto, a kamate su obično od šest do sedam odsto, znači skoro celu kamatu, a u dinarima 10 odsto ili celu kamatu. Znači, svako će vratiti svotu koju je pozajmio.
Kada budu stupili na snagu pravilnici za energetsku efikasnost, građani neće imati obavezu da postupaju po njima, već se obaveza odnosi isključivo na objekte koji se grade od septembra.
- Lokalne samouprave dobiće milijardu dinara pomoći, a moraće da obezbede 10 odsto vrednosti projekta, dok je ostatak bespovratna pomoć - navodi Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track