PREBIJANJE U BRANKOVOJ: Lončar i Stefanović posetiće povrđenog Nemca!
Foto: Fonet

Nasilje nad nemačkim državljaninom

PREBIJANJE U BRANKOVOJ: Lončar i Stefanović posetiće povrđenog Nemca!

Društvo -
Ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović obićiće nemačkog državljanina koga su brutalno na ulici pretukli nasilnici

BEOGRAD - Ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović obići će danas u popodnevnim časovima nemačkog državljanina koji je noćas teško povređen u tuči u Beogradu a koji je sa teškim povredama dopremljen u Urgentni centar.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm nalazi se trenutno u poseti povređenom D.H. (27) koji je napadnut rano jutros na Zelenom vencu i tom prilikom zadobio je teške telesne povrede.

Pripadnici LGBT zajednice organizovali su protestnu šetnju kojoj se priključio i nemački ambasador, dok je ministar Stefanović najstrože osudio napad i naredio intenzivnu istragu.

Strani državljanin, koji je u Beograd došao radi učešća na konferenciji o pravima LGBT populacije, noćas je oko 3.00 sata u tuči u Brankovoj ulici zadobio teške povrede, operisan je u Urgentnom centru Srbije i njegovo zdravstveno stanje još uvek je teško, izjavio je Tanjugu pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Dušan Jovanović.

Mladić je u Urgentni centar dovezen sa teškim povredama glave i telesnim povredama, a imao je krvarenja u moždanim ovojnicama, naveo je Jovanović.

Ministar Stefanović je rekao da da je naredio intezivnu istragu kako bi se počinoci ovog događaja što pre priveli pravdi i da je pored beogradske policije uključio u istragu i iskusne profesionalce Uprave kriminalističke policijeOn je poručio da se neće dozvoliti da se ovakvi događaji dešavaju nekažnjeno.

"U našu zemlju i u naš Beograd dobrodošli su svi stranci i ljudi koji donose dobru volju, pozitivnu energiju i svoj novac. Nećemo dozvoliti da se ovakve stvari događaju nekažnjeno i, kao i što smo i do sada uhapsili počinioce najtežih krivičnih dela, isto tako ćemo uhapsiti i napadače na nemačkog državnjanina", poručio je ministar.

Učesnici dvodnevne konferencije "Budućnost pripada nama -LGBT prava na putu ka pristupanju EU" organizovali su danas protestnu šetnju, kojoj se priključio i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm.

Učesnici protesta nosili su parole "Stop nasilju", "Vaša politika, naša krv", "Lezbejke su naše sestre" i izvikivali "Stop ksenofobiji" i "Stop nasilju" .Vilhelm je rekao da je uznemiren vešću koju je primio o povredi nemačkog državljanina i dodao da još uvek nije poznato šta se tačno noćas dogodilo.

"Naše misli su sa žrtvom i nadam se da će se oporaviti bez trajnih oštećenja", rekao je nemački ambasador.Ambasador je rekao da ga je zvao ministar Stefanović i da mu je rekao da je zbog ovog slučaja veoma uznemiren i da mu je žao, kao i da je ovo najteže delo u poslednje dve godine.

Vilhelm je rekao i da veruje da će Vlada Srbije i policija uraditi sve na rasvetljavanju ovog slučaja i da se počinilac što pre nađe.On je na vanrednoj konferenciji pred početak šetnje LGBT organizacija rekao da se ne zna tačno pozadina ovog dela i da li je prethodno došlo do svađe i zašto je počinilac to uradio."Ako je tačno da je napadač rekao da ne želi strance u Srbiji, delo dobija novu dimenziju ksenofobije i mora da se posmatra u drugačijem svetlu", naglasio je ambasador Nemačke.

On je dodao da je od Stefanovića dobio uverenja da će policija uraditi sve da se ovo delo što pre rasvetli, a počinilac uhapsi.

"Stefanović mi je rekao da je ovo najteže delo u poslednje tri godine kao i da su na tom mestu postavljene kamere, što će policiji olakšati rad", rekao je ambasador.Učesnici protesta su krenuli od hotela "Metropol" gde je konferencija pa do Skupštine Srbije a na putu su se zadržali 15-ak minuta na platou ispred Gradske skupštine.Protestna šetnja protekla je bez incidenata.

Predstavnica LABRIS-a Jovanka Todorović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da se incident dogodio noćas između dva i tri sata u Brankovoj ulici, da je teško povređen nemački državljanin i da je dvodnevna konferencija do daljnjeg otkazana.

"Njegovo stanje je kritično, znamo da ima teška oštećenja mozga", rekla je Todorović i dodala da je imala poziv ministra policije Stefanovicća, da se radi na rasvetljavanju ovog slučaja i da je uključena i kriminalistička policija.

Jake policijske snage obezbeđuju dvodnevni skup i oni pratile su učesnike protesta do Skupštine i nazad.Predstavnica LABRIS-a Dragoslava Barzut rekla je ispred Skupštine grada da je protestni skup poruka institucijama da treba da rade svoj posao i da "uhvate zločince".

"Želim Beograd u kome su svi dobrodošli, u kome nema straha pri izlasku na ulice", rekal je ona i pozvala Beograđane da se priključe Paradi ponosa zakazanoj za 28. septembar.Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila napad na stranog LGBT aktivistu koji se prošle noći dogodio u centru Beograda i izrazila očekivanje da nadležni organi odlučno reaguju i da napadači budu hitno privedeni i najstrože kažnjeni.

"Skandalozno je da je čovek koji je u Srbiju došao kako bi na konferenciji o LGBT pravima učestvovao u promovisanju ideja tolerancije, poštovanja različitosti i nenasilja, doživeo da bude tako brutalno pretučen da se lekari sada bore za njegov život", navodi se u saopštenju poverenice Nevene Petrušić.Ona je ocenila da je nedopustivo da se dve nedelje uoči zakazane Parade ponosa, kao i prethodnih godina, iznova počne sa stvaranjem atmosfere straha u kojoj vladaju pretnje i nasilje.

"Ničija bezbednost ne sme biti ugrožena i država je dužna da zaštiti osnovna ljudska prava i slobode", poručila je poverenica.Strane agencije izvestile su o incidentu, podsetivši da je i ranije bilo problema u organizovanju okupljanja LGBT populacije u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track