Odalović: Nestale 13.324 osobe
Foto: BETA

Odalović: Nestale 13.324 osobe

Društvo -
Skoro 5.000 tela u ovom trenutku nije identifikovano

BEOGRAD - Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da se na današnji dan 13.324 osobe vode kao nestale na prostoru bivše Jugoslavije, a blizu 5.000 tela u ovom trenutku nisu identifikovana."U globalu, blizu 70 odsto svih slučajeva u regionu od prijavljenih je do sada razrešeno", kazao je Odalović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kojoj je predstavio godišnji izveštaj komisije.

Odalović je rekao da napretka u identifikaciji i ekshumaciji ima i naveo da je 169 slučajeva prošle godine razrešeno ali da je problem što se veliki broj tela nalazi u mrtvačnicama širom bivše Jugoslavije.

"U Zagrebu više od 900 tela koje ne mogu da se identifikuju u ovom trenutku, u Bosni i Hercegovini više od 3.000 tela, u Banjaluci 600, i 400 tela u Prištini. Blizu 5.000 tela imamo koja nisu u ovom trenutku identifikovana i za njih se pokušava putem DNK analize da se razreši jedan broj", naveo je Odalović.

Prema njegovim rečima, bilo je i pogrešnih identifikacija i sada se intenzivno radi na ispravljanju pogrešnih identifikacija."Kada smo počeli da radimo, odnosno kada je uspostavljen mandat radne grupe, bilo je više od 3.300 nestalih na Kosovu i Metohiji. Danas taj broj je 1.723. Više od 1.500 slučajeva je u okviru radne grupe razrešeno", naveo je Odalović.

Prema njegovim rečima, 529 lica sprpske i drugih nealbanaca je na listi nestalih na Kosovu, 403 državljana Srbije traži se na prostoru Hrvatske, a 97 na prostoru BiH.

"Sa Prištinom jedna od najznačajnijih stvari je rešavanje statusa oko 400 tela u mrtvačnici u Prištini, tela koja se 12 godina nalaze i skoro ih je nemoguće indentifikovati ali smo dosta blizu rešavanja značajnog broja tih slučajeva", naveo je Odalović.

On je najavio da će na leto biti rezultata za nekoliko tela vojnika stradalih u NATO bombardovanju u Košarama. Odalović je kazao da je Komisija Vlade Srbije za nestale izuzetnu pažnju posvetila regionalnoj saradnji sa komisijama i radnim grupama.

"Sa Komisijom Vlade Hrvatske imamo kontinuirane sastanke. Vlada Srbije je dala saglasnost prošle godine na dva sporazuma koji će ove godine biti potpisani sa BiH koji do sada nismo imali i sporazum sa Crnom Gorom", naveo je Odalović.

On je dodao da su stalni sastanci sa radnom grupom za nestale na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track