Gas šiklja, narod u panici
Foto: Kurir

Drama u Bečeju

Gas šiklja, narod u panici

Društvo -
Vlada vanredna situacija otkako je na periferiji grada počeo da izbija zemni gas. Evakuisano čitavo naselje
BEČEJ - Samo da se ne zapali!
U Bečeju je i dalje vanredna situacija, pošto je preksinoć na periferiji grada počeo da izbija zemni gas, koji je aktiviran prilikom bušenja bunara na dubini od 336 metara.
Iako su odmah iseljeni, građani su juče pokušavali da obiđu svoje domove kako bi videli šta se dešava.
- Čim se ovo dogodilo, predložili su nam da napustimo svoje domove, što smo mi i učinili. Nismo znali da li je gas otrovan, pa smo prespavali kod rođaka u drugom kraju Bečeja - rekao je Antal M.
U naselju se mogu videti samo ekipe Naftne industrije Srbije, koje pokušavaju da saniraju ovu bušotinu, te vatrogasci, policija, Hitna pomoć i poljočuvari. Oni ne dozvoljavaju građanima da prođu ulicama u čijem jezgru se nalazi vulkan gasa. Sve kuće su prazne, na školi i vrtiću samo se vijori zastava. Domaćinstvima u ovom delu Bečeja isključena je struja, a ni u petak nije bilo nastave za učenike OŠ „Petefi Šandor“, koji su odmah nakon izbijanja erupcije evakuisani iz školske zgrade.
Predsednik opštine Peter Knezi pojašnjava za Kurir da se „žuti bunar“ nalazi desetak metara od starog arteskog bunara, koji je izbušen nakon Drugog svetskog rata, ali poslednjih sedam godina nije bio korišćen. Ime je dobio po vodi specifične žute boje.
- Bušenje je započeto prošle nedelje. Erupcija gasa desila se praktično pri samoj finalizaciji radova i postavljanja cevi. Ekipe NIS su postavile ventil i cementirale mesto oko rupe iz koje izbijaju mešavina vode i gasa. Moguće je da se tokom noći „ukroti“ erupcija na mestu iskopanog bunara na uglu ulica Nikole Tesle i Republikanske - kaže Knezi.
Predsednik opštine ističe da ceo Bečej leži na zemnom gasu, termalnim vodama i nafti, koja se nalazi na znatno većim dubinama, od 1.000 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track