Najnovije vesti

SPC O PRAJDU: Paradirajte, ali o svom trošku!
Foto: Kurir

Milionski troškovi u nemaštini

SPC O PRAJDU: Paradirajte, ali o svom trošku!

Društvo
Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane, navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i ove godine je protiv i osuđuje održavanje Parade ponosa, koju vidi kao "besprizorni" skup nametnut Srbiji i Beogradu, i poručuje da njeni učesnici imaju pravo da paradiraju, ali samo o svom i trošku svojih nalogodavaca.

 

"Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane", navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej.

 

Da li zbog "suštinski apsurdnog paradiranja" država treba da u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbeđenje "šačice sugrađana" i njihovih gostiju za paradu od nekoliko stotina metara u centru Beograda, pita SPC.

 

"Ovih dana se ponovo nasilno nameće besprizorna gej parada Beogradu i Srbiji. Organizatori ovakvog paradiranja i njihovi mentori iz Evrope ne žele da izvuku pouku iz onoga što su prouzrokovale prethodne parade", ističe patrijarh i upozorava na sve opasnosti koje parada može da izazove "na obe strane".

 

Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih... SPC je upitala organizatore i učesnike parade da li se zaštita njihovih privatnih prava sme i može ostvarivati "ponižavanjem i gaženjem moralnih osećanja ogromne većine čovečanstva".

 

"Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenu u zapadnom svetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti", navodi SPC.

 

SPC učesnike skupa pita i "zar ste toliko zaslepljeni svojom pohotom i egoizmom" da vam ne smeta stavljanje celog državnog aparata u svoju službu i velike neosnovane troškove organizacije parade. "Samo vaše nastojanje da svoje parade nazivate parade ponosa, ne svedoči li nesigurnost vaše savesti u ispravnost vašeg opredeljenja i načina življenja", navodi patrijarh.

 

Takođe, organizatore SPC pita da li paradom pokušavaju da nametnu svoj stil življenja drugima "naročito neiskvarenoj deci i neiskusnoj omladini" zbog čega su, kako se navodi, s punim pravom zabrinuti njihovi roditelji i vaspitači.

 

Reagovanja na saopštenje SPC povodom parade Parade ponosa

 

Poverenica za ravnopravnost polova Nevena Petrušić pozvala je, povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve o Paradi ponosa, na suzdržanost, ističući da crkva može da ima svoj stav, ali da on ne bi trebalo da doprinosi netoleranciji i stvaranju loše atmosfere."Molim na sudržanost, uz svo uvažavanje stavova koje svako može da ima”, rekla je poverenica novinarima u Skupštini Srbije, komentarišući saopštenje SPC koja se i ove godine oštro usprotivila održavanju Parade ponosa, navodeći da njeni učesnici "imaju pravo da paradiraju, ali o svom i trošku svojih nalogodavaca".

 

Petrušić je rekla da crkva može da ima svoj stav, ali da sigurno niko ne bi trebalo da doprinosi netoleranciji i stvaranju loše atmosfere koja može da rezultira napadima i da na neki način ohrabri one koji su protivnici održavanja Parade ponosa.

 

Poverenica je rekla i da veruje da će Parada ponosa ove godine biti održana."Da je Parada 2001. godine održana, ova bi bila 13. po redu i već bi svi jasno znali da Paradu ponosa održavamo ne zato da se promoviše određeni stil života, nego da je ona zapravo prilika da progovorimo o problemima sa kojima se pripadnici i pripadnice LGBT zajednice suočavaju", rekla je Petrušić.

 

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da SPC i patrijarh imaju pravo na svoje mišljenje o pripadnicima LGBT, ali je istakao da su zakon i Ustav Srbije, koji dozvoljavaju građanima pravo na okupljanje, jači od bilo čijeg prava na mišljenje."Zakon i Ustav Srbje dozvoljavaju svim građanima da se slobodno okupljaju, protestuju, da mirno izražavaju svoje neslaganje sa položajem u kojem se nalaze", rekao je Omerović.

 

On je dodao da će u nedelju prisustvovati Paradi ponosa, ističući da će što veći broj poslanika na Prajdu biti pokazatelj i signal spremnosti države da kroz instituciju parlamenta pokaže da je uz svoje građane.
Saopštenje SPC nije želeo da komentariše Boban Stojanović iz organizacionog odbora Parade ponosa.

 

"Suviše sam mali da komentarišem patrijarhove misli, tako da se suzdržavam od izjava", rekao je Stojanović novinarima. On je naveo da organizacioni odbor još nema konkretnu informaciju MUP-a o odluci o održavanju parade, ali je dodao da se nada da će je biti i da će proći u mirnijoj atmosferi nego prethodnih godina.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...