Najnovije vesti

PATRIJARH IRINEJ: Gejevi su isto što i pedofili!
Foto: Fonet

Oštro: Poglavar SPC izričito protiv Parade ponosa

PATRIJARH IRINEJ: Gejevi su isto što i pedofili!

Društvo
10:02h
Patrijarh naveo da se u Srbiji ponovo nasilno nameće besprizorna gej parada, a da organizatori ne žele da izvuku pouku odranije

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da je protiv održavanja Parade ponosa zakazane za nedelju 28. septembar, nazivajući je besprizornom i navodeći da joj se protivi većina građana. Patrijarh je naveo da se Beogradu i Srbiji „ponovo nasilno nameće besprizorna gej parada“, a da organizatori i „njihovi mentori iz Evrope“ ne žele da izvuku pouku od ranije.Ključna pitanja- Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da dovede iz svih krajeva Srbije hiljade policajaca, da im obezbedi boravak u Beogradu, dnevnice, obroke, uz realne mogućnosti da se povrede i život izlože opasnosti - naveo je Irinej.On je u ime Crkve organizatorima i učesnicima Parade postavio nekoliko pitanja, među kojima je i da li se zaštita privatnih prava sme i može ostvarivati „ponižavanjem i gaženjem moralnih osećanja ogromne većine čovečanstva“.- Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi za pedofiliju (masovno raširenu u zapadnom svetu), za incest, za skotološtvo i druge načine zadovoljenja izvitoperenog seksualnog nagona? Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orijentisanosti? - upitao je srpski patrijarh.Bespotrebni troškoviPoglavar SPC upitao je organizatore i učesnike Parade ponosa i da li su toliko „zaslepljeni svojom pohotom i egoizmom“ da im ne smeta „stavljanje u svoju funkciju čitavog državnog aparata Srbije i pravljenja neosnovanih materijalnih troškova“.- Da li vi svojim paradama propagirate samo svoja prava ili možda pokušavate da nametnete svoj stil življenja drugima, naročito neiskvarenoj deci i neiskusnoj omladini? - upitao je patrijarh.

REAGOVANJAMatija Bećković, KNJIŽEVNIKRazumeo sam da je Parada ponosa uvedena umesto obaveznog vojnog roka. Više se ne mora ići u vojsku, a moramo na Paradu ponosaMeho Omerović, ODBOR ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVANe želim da komentarišem izjave patrijarha SPC zato što su to ponavljanja već više puta izrečenih stavova o pripadnicima LGBT osoba. To je njegovo pravo i njegovo mišljenje, ali mislim da su zakon i Ustav Srbije jači od bilo čijeg prava na mišljenje.Saša Janković, ZAŠTITNIK GRAĐANAPametnom čoveku ne treba komentar. Jedino mogu da izrazim žaljenje zbog u ovoj meri iznetog nerazumevanja LGBT populacije, njihovih sloboda i Ustavom zagarantovanih prava.Petar Božović, GLUMACPodržavam patrijarha. Parada treba da se održi bez velike pompe. Kada bi to uradili u tišini, niko ne bi primetio.Velika je to režija... I ranije su živeli među nama i niko im ništa nije rekao. Možda hoće vlast?! Neka budu partija.Čedomir Jovanović, LIDER LDPApsolutno je neprihvatljivo da patrijarh Irinej poziva na linč ljudi koji učestvuju u organizaciji Prajda. Poređenje LGBT populacije s pedofilima i sodomistima je zlonamerno i svesno izazivanje konfuzije u društvu i amnestiranje divljanja protivnika Prajda.

Organizatori PrajdaSAMO DA NAS NE TUKUGoran Miletić iz organizacionog odbora Parade kaže da mu je tužno što je od predstavnika Crkve čuo toliko neistina.- Te izjave pogađaju svakog normalnog, ali ne vredi ići protiv njih. Ne želimo da povredimo ničija verska osećanja, a s druge strane, nadamo se da na ulici u nedelju nećemo videti i sveštena lica u mantijama da nas tuku.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...