Štrajk policajaca u petak
Foto: Dado Đilas

Do ispunjenja zahteva

Štrajk policajaca u petak

Društvo -
Očekujem da u štrajku učestvuje 70 odsto policajaca, a zbog činjenice da je on najavljen na vreme, MUP bi morao da zabrani održavanje javnih skupova uključujući i Paradu ponosa, izjavio je predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Velimir Lukić

BEOGRAD - Nezavisni sindikat policije, kome su se priključila još četiri sindikata ostaje pri odluci da u petak počne štrajk, koji će trajati do ispunjenja zahteva, a njegovo održavanje nema veze sa Paradom ponosa, izjavio je danas predsednik tog sindikata Velimir Lukić.

On je rekao da očekuje da u štrajku učestvuje 70 odsto policajaca i da bi, zbog činjenice da je on na vreme najavljen, Ministarstvo unutrašnjih poslova moralo da zabrani održavanje svih javnih skupova, uključujući i Paradu ponosa 26. septembra.

Lukić je dodao da bi, zbog održavanja štrajka, bezbednosna procena za Paradu ponosa trebala da bude negativna, kao i da nema mesta politizaciji štrajka i njegovom vezivanju za održavanje tog skupa.

Prema njegovim rečima, NSP ima 21.500 članova, a ostali koji se priključuju štrajku - Sindikat srpske policije, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Sindikat vatrogasaca i Sindikat ujedinjene policije još 10.000, tako da bi rukovodstvo MUP to trebalo uzeti u obzir kad daje bezbednosnu procenu.

Policajci koji štrajkuju će, objasnio je Lukić, dolaziti na posao, ali neće izlaziti na obavljanje zadataka, osim zakonskog minimuma rada od 30 odsto.

Štrajkački odbori će biti na terenu i procenjivati situaciju, a štrajk će se prekinuti ukoliko bude procenjeno da će biti ugrožen javni red i mir u većem obimu i život građana, istakao je Lukić.

On je rekao da je NSP još u julu najavio štrajk za 15. septembar, pre osam dana je poslodavcu poslao obaveštenje o početku, a do danas nije dobijen odgovor na njihove zahteve.

Zahtevi sindikata su da se potpiše novi kolektivni ugovor ili produži postojeći, koji ističe danas, isplate naknade da dolazak i odlazajk policajaca s posla, jer im se duguje za 12 meseci, kao i da im se garantuje da se na policiju neće odnositi nove mere Vlada o smanjenju plata.

Lukić je naglasio da su prošli mesec policajcima već smanjene plate, u proseku za 4.000 dinara i da zato od ministra Nebojše Stefanovića traže garancije da će biti izuzeti od novog smanjenja.Svi zahtevi mogu da se reše za pet minuta, ukoliko postoji dobra volja u MUP, ocenio je Lukić, i poručio da sindikat ministru "više neće verovati na reč", jer već jednom nije ispunio ono što je obećao, pa će tražiti pisane garancije.Štrajku se nije priključio drugi reprezentativni sindikat u MUP - Policijski sindikat Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja