Selaković: Štrajk advokata je ispolitizovan
Foto: Zorana Jeftić

Parališu državu i pravosuđe

Selaković: Štrajk advokata je ispolitizovan

Društvo -
Imate situaciju da je i letos, a i sada, štrajk advokata pokrenut u trenutku kada nas je nekoliko dana delilo od nastavka krivičnih postupaka koji su u fokusu pažnje cele srpske javnosti, a koji se vode pred posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, navodi ministar pravde

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković upozorio je da advokati štrajkom parališu državu i pravosuđe i da kroz advokatske komore ucenjuju kolege koje žele da rade, kao i da se među najglasnijima u štrajku nalaze oni koji zastupaju pojedine okrivljene koji su u žiži srpske javnosti.

Selaković je rekao i da, ucenjivanjem države i blokiranjem rada pravosuđa, advokati krše zakon i nanose štetu građanima, na šta će vlada umeti da odgovori argumentima.

Objašnjavajući na šta je mislio kada je rekao da je štrajk advokata ispolitizovan, Selaković je rekao:

"Neke stvari su isuviše očigledne da bi bile slučajne. Imate situaciju da je i letos, a i sada, štrajk advokata pokrenut u trenutku kada nas je nekoliko dana delilo od nastavka krivičnih postupaka koji su u fokusu pažnje cele srpske javnosti, a koji se vode pred posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu".

"Među najglasnijima u štrajku se nalaze ljudi koji zastupaju pojedine okrivljene u ovim postupcima. Na primer, slučajevi Azotara, Agrobanka, putarska preduzeća, u kome je jedan od okrivljenih i Miroslav Mišković", naveo je Selaković.

Ministar pravde je rekao da će, u naredna dva dana, Advokatska komora Srbije morati da povuče akt kojim zabranjuje advokatima koji to žele da rade, inače će vlada obustaviti primenu i predložiti Ustavnom sudu ocenu ustavnosti i zakonitosti tog akta.

Selaković je ocenio da je pobuna protiv Zakona o javnim beležnicima, koji je donet još 2011. godine, pokušaj ucene države, kao i da će od protesta advokata imati šetetu i država i građani, a najviše srpska advokatura.On je rekao da su advokati u prethodnim političkim strukturama koristili svoj uticaj da sebi obezbede privilegovan status, ali da ova vlada "ne haje za te dogovore"."Ako se ucene nastave, država će predložiti izmenu Zakona o parničkom postupku, vratićemo staru odredbu da stranku može da zastupa i onaj ko nije advokat", poručio je Selaković.

(Tanjug/Naše novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track