SRBIJA U VELIKOM RATU: Epska priča o zaboravljenim herojima
Foto: Printskrin

Ekipa National geographic predstavlja

SRBIJA U VELIKOM RATU: Epska priča o zaboravljenim herojima

Društvo -
Uz učešće brojnih pripadnika Vojske Srbije i uz veliko angažovanje pirotehničkih i materijalnih sredstava na poligonu Pasuljanske livadesnimane su scene borbenih dejstava srpske vojske na prostoru Solunskog fronta, igrano-dokumentarnog filma i serije "Srbija u Prvom svetskom ratu"

Ekipa National geographic-a posetila je set na kojem se snimala scena Kolubarske bitke za film "Srbija u Velikom ratu", režiserke Ivane Stivens.

Uz učešće brojnih pripadnika Vojske Srbije i uz veliko angažovanje pirotehničkih i materijalnih sredstava na poligonu Pasuljanske livadesnimane su scene borbenih dejstava srpske vojske na prostoru Solunskog fronta, igrano-dokumentarnog filma i serije "Srbija u Prvom svetskom ratu". Predstavljeni su najdramatičniji događaji vezani za bitku na Kajmakčalanu, Gorničevsku bitku, život na liniji fronta, polazak u proboj... U filmu govori i direktor vojno filmskog centra 'Zastava film', potpukovnik Mate Vujnović.

Film autorke Slađane Zarić "Srbija u Velikom ratu" realizuje se u saradnji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane odnosno Vojnofilmskog centra "Zastava film". Sve scene bazirane su na istinitim događajima učesnika rata, predstavljenim u knjigama ili opisanim u ratnim dnevnicima.Na Pasuljanskim livadama dramatizovale su se borba na Ceru, Kolubari, povlačenje preko Albanije i život vojnika na Solunskom frontu. Dokumentarno-igrani film i serija "Srbija u Velikom ratu" ovim snimanjem se polako privodi kraju, a premijeru ovog velikog projekta RTS-a možemo očekivati za nekoliko meseci. Prvi deo snimanja obavljen je u Albaniji, Grčkoj i Makedoniji, a ekipa RTS -a prva je novinarska ekipa koja je posle 100 godina prošla putem kojim je išla srpska vojska u periodu od 1915. do 1918. godine. Snimane su albanske planine i močvare. Na osnovu fotografija iz tog vremenskog perioda birane su lokacije i identična mesta zabeležena su i vek kasnije. Snimano je i na Krfu, Kajmakčalanu, Solunu i na Dobrom Polju, planinskom vrhu sa koga je izvršen proboj Solunskog fronta. Planirano je da se snimanje obavi i u Tunisu, Češkoj, Rusiji, Francuskoj... Snimaće se i igrane sekvence i rekonstrukcije bitnih političkih događaja, vojnih odluka, ratnih operacija.

OGLEDAJTE SNIMAK ADRIA MEDIJA TV

http://www.youtube.com/watch?v=djRW777kiGg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track