(VIDEO) SAŠA MIRKOVIĆ O PARADI: Vreme je da taj problem konačno rešimo!
Foto: Zorana Jevtić

Zaječar se sprema za festival

(VIDEO) SAŠA MIRKOVIĆ O PARADI: Vreme je da taj problem konačno rešimo!

Društvo -
Krajnje je vreme da sve to shvatimo na jedan normalan način, jer hoćemo da uđemo u Evropsku uniju, hoćemo jedan moderan svet, moramo da znamo da su to naše obaveze koje moramo da ispunimo, rekao je Mirković

ZAJEČAR - Predsednik Skupštine grada Zaječara i narodni poslanik Saša Mirković nedavno je pozvao sve pripadnike LGBT populacije da dođu 2015. godine u grad na Timoku i prisustvuju Prajd festivalu koji je u planu da bude održan u ovom gradu.

- Ja sam svestan političke odgovornosti i napada koji mogu da mi se dese i svega onoga što ide uz to, ali sam čovek koji poštuje različitost. Na kraju krajeva mi smo doneli zakon koji moramo da poštujemo, moramo da preuzmemo i odgovornost. Odgovornst je veća ukoliko pozovem pripadnike LGBT populacije u Zaječar.

- Ja nisam mislio samo na pripadnike LGBT populacije, već, znate kad radite neki festival, ne pričam o Paradi, Parada je šetnja, a festival je koji se dešava i kojih ima puno i mnogo svuda u svetu. Zaječar je grad koji se pokazao kao grad koji stoji iza velikog broja kulturnih i festivalskih manifestacija. Za mene je i to jedna vrsta kulturne manifestacije i ne treba više ljude da delimo na one koji su pripadnici jedne ili druge društvene zajednice - rekao je Mirković za portal “Best”.

A da se na ovom problemu ozbiljno radi potvrđuje nam i činjenica da će datum Prajd festivala u Zaječaru biti određen u narednih nekoliko dana.

- Ovih dana ćemo odrediti datum za Paradu u Zaječaru 2015. godine, a prodaja karata za sam Prajd festival će krenuti oko 1. novembra. U okviru festivala biće i bogatog kulturnog programa i mislim da je to stvar sa koje treba da se skine anatema. Krajnje je vreme da sve to shvatimo na jedan normalan način, jer hoćemo da uđemo u Evropsku uniju, hoćemo jedan moderan svet, moramo da znamo da su to naše obaveze koje moramo da ispunimo.

Mirković je dodao još da od ovog problema ne možemo da bežimo, da problemu moramo da pogledamo u oči i da ga konačno rešimo.- Sa druge strane, svestan sam i političkog rizika i ljudskog rizika i očekujem napade sa svih strana. Ja sam samo želeo da iza nečega stanemo i kažemo: Dosta je bilo! Trinaest godina pričamo o jednoj istoj stvari, evo ima neko ko hoće da se ponudi i reši taj problem.

Korist ili šteta u političkom smislu

- Ja kada sam preuzeo odgovornost da rešavam mnogobrojne probleme koje sam zatekao u Zaječaru, i onolike probleme i kao poslanik, ja sam tog trenutka bio svestan i tog trenutka sam prihvatio da sutra mogu da budem na naslovnicama novina i u negativnom, ali i u pozitivnom kontekstu. To sve zavisi od toga šta ćete da uradite i kome ćete se zameriti. U ovom slučaju mislim da se zameram mnogima, videćemo šta će naredni dani doneti. Ali čovek treba da ima hrabrosti i veru u društvo u kom živi. Različitost mora da se poštuje. Ja privatno možda i razumem i ne razumem tu potrebu, ali ponavljam moramo da stanemo iza zakona i da poštujemo zakone ove države, konstatovao je Mirković

Boban Stojanović: Želim na čelo kolone u Zaječaru

Boban Stojanović, gej aktivista i osnivač beogradskog “Prajda” za portal Best rekao je da podržava odluku predsednika Skupštine Zaječara Saše Mirkovića, da se Prajd festival sledeće godine održi u Zaječaru.- Bio sam na skupštinskoj sednici na kojoj je Saša Mirković to izjavio. Podržavam ga, i mislim da sam ja kao rođeni Zaječarac zaslužio da budem na čelu kolone Zaječar Prajda kao počasni gost - rekao je Stojanović.

http://www.youtube.com/watch?v=dmy8aXmi-oc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track