Advokatska komora: Štrajkbreherima sledi disciplinski postupak
Foto: Marina Lopičić

Štrajk advokata

Advokatska komora: Štrajkbreherima sledi disciplinski postupak

Društvo -
Prema Statutu, koji je usvojen pre tri godine, nepoštovanje njegovih odredbi koje se tiču obustave rada smatra se težom povredom dužnosti advokata

BEOGRAD - Predsednik Disciplinskog suda Advokatske komore Beograda Dragan Palibrk izjavio je danas da niko od advokata "štrajkbrehera" nije izgubio licencu za rad, što ne znači da se to neće dogoditi ukoliko advokati ne budu poštovali odluke organa Komore i njenog Statuta.

"Tek će se utvrđivati odgovornost onih koji nisu poštovali Statut i Kodeks kojim je propisano postupanje advokata u toku obustave rada, a Uputstvo o postupanju nije nikakva posebna odluka već samo bliže objašnjenje statutarnih odredbi kojih advokati treba da se pridržavaju tokom obustave rada", rekao je rekao je Palibrk.

On je rešenje Vlade o obustavi od izvršenja tog Uputstva prokomentarisao kao potpunu besmislicu jer, kako je naveo, poništava nešto što nema baš nikakav značaj."Uputstvo AKS ne predstavlja nista drugo nego citiranje odredbi Statuta AKS po kojim je jasno propisano da nepoštovanje odluka organa Komore predstavlja težu povredu dužnosti advokata", precizira je Palibrk.

Legitimno pravo disciplinskog tužioca advokatske komore je da podnosi optužnice protiv kolega, a discipliski sud da im oduzima licencu za rad, što je jedna od sankcija za povedu dužnosti advokata, napomenuo je Palibrk.

On je apelovao na kolege da poštuju odluke organa Komore jer će, kako je naveo, disciplinski postupci biti vođeni i ukoliko se ispostavi da odluke Komore nisu bile poštovane sigurno biti izricane određene sankcije.

Prema Statutu, koji je usvojen pre tri godine, nepoštovanje njegovih odredbi koje se tiču obustave rada smatra se težom povredom dužnosti advokata, za koju se može izreći sankcija oduzimanja licence za rad - isključenje iz advokatske komore, napomenuo je advokat.

Spornim uputstvom AKS , advokatima je za vreme obustave rada koja je u celoj Srbiji počela 17. septembra, zabranjeno da dolaze na suđenja, u tužilaštvo radi istražnih postupaka i postupaka pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, i da odlaze u policiju u pretkirivičnim postupcima.Mogu samo da postupaju u predmetima vezanim za rokove, kao što su tužbe, žalbe i vanredni pravni lekovi.

Na predlog Ministarstva pravde Vlada je danas donela rešenje kojim je obustavila od izvršenja sporno Uputstvo, kako bi advokati koji žele mogli da rade bez straha od gubljenja licence za rad, a koju izdaju područne advokatske komore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track