STRANE DIPLOMATE O PARADI: Vlada Srbije omogućila dobar dan za demokratiju!
Foto: Nemanja Pančić

Boljitak u zaštiti osnovnih ljudskih prava

STRANE DIPLOMATE O PARADI: Vlada Srbije omogućila dobar dan za demokratiju!

Društvo -
Vlada Srbije je omogućila svim građanima da uživaju prava koja im garantuju Ustav i zakoni, poručio je britanski ambasador u Beogradu

BEOGRAD - Država je danas pokazala da, kad hoće, može da zaštiti pripadnike LGBT populacije, izjavio je sociolog kulture Ratko Božović, po uspešno održanom Prajdu u Beogradu, koji je protekao bez većih incidenata.

Današnja slika nije "čarobna", ali su oni koji su bili protiv Prajda oslabljeni i više neće dovoditi do militantne situcije, rekao je Božović za B92. On takođe smatra da je ove godine stavljena tačka na praksu političara da govore da nisu za Prajd i tako osvajaju glasove.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je, obraćajući se učesnicima Parade ponosa ispred Skupštine grada Beograda, rekao da šetnja u okviru Parade ponosa predstavlja bitan korak u zaštiti osnovnih ljudskih prava u Srbiji.

"Reč je o osnovnim pravima u kojima bi trebalo da uživaju svi građani, uključujući i LGBT zajednicu", rekao je Devenport i dodao da mu je drago što je došlo do ove, kako je naglasio, sjajne šetnje. On je naveo da je održavanja šetnje snažna poruka svima, pa i onima koji žele da koriste govor mržnje ili prete nasiljem da to nije prihvatljivo u Srbiji.

"Ovo je novi početak kad je reč o efikasnoj borbi protiv diskriminacije", istakao je Devenport, koji je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na tome što je obezbeđeno održavanje parade bez incidenata. Prisutnima se obratio i ambasador Norveške Ragnar Kamsvag koji je poručio da je ovo dobar dan za različitost, demokratiju, toleranciju i za Srbiju.Istakavši da je važno što su podršku održavanju Parade pružile i parlamentarne stranke, a vlada omogućila da se ona dogodi, Devenport je čestitao pripadnicima LGBT populacije na uspešnoj šetnji. Ambasador Holandije Loren Stokvis poručio je da njegova država uvek podržava LGBT zajednicu u Srbiji, istakavši da će im Holandija biti partner u budućnosti.

"Ovo je dobar dan za toleranciju, demokratiju i budućnost. Prajd-normalno", rekao je ambasador, ističući ovogodišnji slogan Parade ponosa. Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif pozdravio je danas održavanje Parade ponosa u Beogradu.

"Vlada Srbije je omogućila svim građanima da uživaju prava koja im garantuju Ustav i zakoni", poručio je Kif preko Tvitera. Kif je jedan od ambasadora koji su i lično učestvovali u današnjoj Paradi kako bi, kako je naveo, pokazao ličnu solidarnost "s grupom građana koja se svakodnevno susreće s velikim izazovima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track