Savet EU: Suđenja za trgovinu organima važe i izvan Kosova!
Foto: Reuters

Zločin nije zaboravljen

Savet EU: Suđenja za trgovinu organima važe i izvan Kosova!

Društvo -
Tužilac Dik Marti je krajem 2010. godine podneo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izveštaj o sprovedenoj istrazi na Kosovu i Albaniji u kojem je optužio kosovskog premijera Hašima Tačija i njegove bliske saradnike

BRISEL - Savet EU danas je odlučio da odobri mandat Euleksu da podrži sudske postupke izmeštene sa Kosova, koji proističu iz istrage specijalnog tima EU za istragu navoda iz izveštaja tužioca Dika Martija o trgovini organima tokom 1999. godine na Kosovu i u Albaniji.

Euleks ima mandat da pomogne kosovskom vlastima i da ih podrži u oblasti vladavine prava, policije, pravosuđa i carine, a raspoloživi budžet predviđen za finansiranje misije do juna naredne godine iznosi oko 56 miliona evra, saopštio je danas Savet EU.

Marti je krajem 2010. godine podneo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izveštaj o sprovedenoj istrazi na Kosovu i Albaniji u kojem je optužio kosovskog premijera Hašima Tačija kao jednog od lidera UČK i njegove bliske saradnike da su organizovali trgovinu ljudskim organima i ubijanje zarobljenih Srba i Albanaca.

Glavni tužilac specijalnog istražnog tima EU Klint Vilijamson, koji je u mnogome potvrdio navode iz Martijevog izveštaja, najavio je ranije da će suđenja započeti u leto 2015. godine, a u međuvremenu je njemu istekao mandat, pa će EU imenovati novog tužioca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja