FORUM: Posle Vučića obraća se Obamina savetnica
Foto: Tanjug

Skup o bezbednosti u Beogradu

FORUM: Posle Vučića obraća se Obamina savetnica

Društvo -
U radu skupa učestvuje i jedan od nauticajnijih ruskih naučnika koji vodi Centar za situacionu analizu Vladimir Baranovski

BEOGRAD - Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić najavila je da će se na Beogradskom bezbednosnom forumu danas obratiti premijer Srbije Aleksandar Vučić, a nakon njega i donedavna saradnica predsednika SAD Baraka Obame, Karen Donfrid.

"Glavne teme posle izlaganja premijera Vučića je panel o tome da li postoji šansa za neko susretanje podeljene Evrope izmedu evroatlanske zajednice, u kojoj su Zapadna Evropa i SAD, i Evroazijske zajednice koje predvodi Rusija. Na tom panelu ćemo imati donedavno glavnu saradnicu Obame za pitanja Evrope, a sada predsednicu nemačkog Maršalovog fonda", rekla je Stojanović Gajić Tanjugu, koji je medijski pokrovitelj foruma.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su organizatori uspeli da dovedu na forum i jednog od nauticajnijih ruskih naučnika koji vodi Centar za situacionu analizu Vladimira Baranovskog.

Na panelu "Otvranje nove strateške debate, između evroatlantskih i evroazijskih agendi" moderator će biti direktor Albanskog medijskog instituta i jedan od najbližih savetnika premijera Albanije Edija Rame, kazala je ona.Posle toga, dodala je, sledi panel o odnosu EU i njene periferije - da li EU ima način da ostvari dugoitrajno stabilne odnose sa zemljama poput Srbije, kojima je obećano članstvo, ali koje još nije u bliskoj budućnosti."Bavićemo se time kako da se velike priče iz UN - o tome kako konflikti utiču na nebezbednost i neucešće žena u javnim poslovima i kako da se to smanji - sprovedu u praksi. Onda sledi rasprava o tome da li Srbi i Albanci mogu naći neko resenje do 2025. godine, ali i da li region ima nešto da ponudi svetu u smislu civilne ekspertize", rekla je Stojanović Gajić.

Ona se osvrnula i na jučerašnje panele i istakla tri poruke koje se tiču srpskog predsedavanja OEBS."Prva preporuka je da sada isplaniramo svu ekspertizu koja postoiji u državnim institucijama i van nje, da bude spremna da fleksibilno reaguje. Drugo, da koristimo mogućnosti konstitutivnog predsedavanja koje je sad uvedeno po prvi put za švajcarsko i srpsko predasedavanje, da tamo gde nemamo resurse iskoristimo prijateljsku pomoć Švajcaraca", rekla je ona.

I treće, kako je dodale, postoji očekivanje da Srbija pomogne da se premosti jaz između Rusije i Zapadne Evrope, održavajući dobre odnose i s jednima i drugima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja