Vulin na Dan starih: Starost ne sme biti kazna

Kruna života

Vulin na Dan starih: Starost ne sme biti kazna

Društvo -
"Država služi za to da starost provedete dobro", poručio je Vulin starijim osobama

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže, povodom Dana starih, da starost nije kazna i da ne sme biti kazna.

"Država služi za to da starost provedete dobro", poručio je Vulin starijim osobama, ocenjujući da "starost dođe kao nagrada i kruna života".

Ističući da demografska struktura u Srbiji nije dobra, Vulin je ukazao da je Srbija najstarija zemlja u Evropi i druga zemlja po starosti u svetu.

"Moramo da podstaknemo rađanje, ali to ne znači da su stari ljudi prepreka i opterećenje ovog društva. Oni su svoj položaj i penzije zaslužili", rekao je Vulin u NIšu.

Vulin je na Klinici za stomatologiju prisustvovao uručenju multifunkcionalnog operacionog stola koji je donacija preduzeća "Jumis" iz Niša i čija je vrednost između 20.000 i 25.000 evra.

Ministar je sa direktorom klinike Aleksandrom Mitićem rekao da je pokrenuta i prihvaćena inicijativa da tokom ovog meseca svi stariji od 65 godina, koji su socijalno ugroženi, mogu doći na pregled i da će im besplatno biti urađene delimične, odnosno parcijalne ili totalne zubne proteze.

Isotvremeno na pregled na kliniku moći će da dođu i mlađi do 18 godina, pošto je oktobar mesec u kome se pored Međunarodnog dana starih obeležava i Dečja nedelja.

Povodom donacije i inicijative o besplatnim pregledima, Vulin je rekao da ne postoji lepši način na koji bi se zahvalili starima za sve što su uradili za nas.

"Mi koračamo stazama koje su neki pre nas utabali. Nalazimo se u zgradama koje su generacije pre nas napravile.Vozimo putevima koje su generacije pre nas probile. Privatizujemo fabrike koje su generacije pre nas stvorile", kazao je Vulin povodom Međunarodnog dana starih.

Govoreći o kontroli Gerontoloških centara u Srbiji, Vulin je rekao da je zatvoreno 10 takvih centara zbog ilegalnog rada.

On je napomenuo da ta akcija nije pokrenuta sa ciljem njihovog zatvaranja, već da bi rad tih centara bio u skladu sa zakonom.

Vulin je dodao da će svi centri, bez diskriminacije, biti kontrolisani i da će morati da poštuju zakon.

On je napomenuo da se u Gerontolosksim centrima menja struktura i da se povećava broj polupokretnih, nepokretnih i dementnih osoba i da društvena briga mora da se prilagođava toj pojavi kako bi tim osobama bila pružena adekvatna nega.

Tokom boravka u Nišu, Vulin je posetio punkt na kome je danas započeta podela kuvanih obroka za socijalno najugrožnije Nišlije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track