TRANŽIRANJE ISTORIJE: Skandalozna pojava četničkih obeležja na paradi oslobođenja?!
Foto: Fonet

istoričari za i protiv

TRANŽIRANJE ISTORIJE: Skandalozna pojava četničkih obeležja na paradi oslobođenja?!

Društvo -
Ne samo da nisu bili prisutni prilikom oslobađanja Beograda već su oni direktno poraženi od partizanskih jedinica i Crvene armije. Dakle, oni su se borili protiv njih, ističe istoričarka Dubravka Stojanović, dok Čedomir Antić, međutim, smatra da to nisu četnička obeležja, već obeležja Kraljevine Jugoslavije

BEOGRAD - Istoričari su saglasni da bi pojava četnička obeležja na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda,koja je zakazana za 16. oktobar, bio skandal. Kako poručuju, četnici i partizani te godine bili na suprotnim stranama.Istoričarka Dubravka Stojanović kazala je da bi prisustvo četničkih obeležja na paradi bilo "skandalozno prekrajanje istorije", jer, dodaje, ne samo što četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograd 1944. godine, već su bili u sukobu sa partizanima.

"Ne samo da nisu bili prisutni prilikom oslobađanja Beograda, što bi već bilo dovoljno prekrajanje i proizvodnja lažne istorije, već su oni direktno poraženi od partizanskih jedinica i Crvene armije. Dakle, oni su se borili protiv njih i to su se borili sa preostalim jedinicama Nedića, Ljotića i zajedno sa Nemcima, naročito te 1944. godine", rekla je Stojanović.

vojska srbije
vojska srbije

Njihovo prisustvo, objašnjava, značilo bi izjednačavanje ne samo ta dva pokreta (partizanski i četnički) nego izjednačavanja onih koji su se nalazili na suprotnim stranama tokom borbi za oslobođenje Beograda."Ako se to desi, onda Srbija zaista ne zna kuda ide", poručila je Stojanović.I istoričar Predrag Marković smatra da četničkim obeležjima nije mesto na zvaničnoj proslavi oslobođenja Beograda.On je kratko prokomentarisao:"Četnici su učestvovali u oslobođenju Kruševca i Kladova i nekih drugih gradova, ali ne i Beograda i samim tim im nije ni mesto na proslavi u Beogradu", poručio je Marković.Istoričar Čedomir Antić, međutim, smatra da to nisu četnička obeležja, već obeležja Kraljevine Jugoslavije, koja je, dodaje bila "legitimna država tog vremena, čiju je legitimnost prihvatio i (Josip) Broz"."Četničke snage su držale veći deo Srbije pre dolaska partizana i pitanje je kada bi i da li partizani pobedili da tuda nisu prošle jedinice Crvene armije. Možda nisu osvojili Beograd, ali su oslobodili Kruševac", rekao je Antić.

On smatra da je zato tim obeležjima mesto na vojnoj paradi, ali mu smeta, ističe, to što "imamo bivše radikale koji su decenijama obesmišljavali tradiciju demokratske i antifašističke ravnogorske pokrete"."Danas, kad su dobili vlast i podršku SAD i Nemačke, ponašaju se kao veći komunisti od članova SUBNOR", poručio je on.Srbija i srpsko društvo nalaze se pred veoma teškim i čudnim izborima, kaže Antić ali konstatuje da je srpski narod dao važan doprinos borbi protiv nacizma i fašizma."Srpski narod u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji bio je okosnica partizanske vojske", istakao je Antić.Ministar odbrane Bratislav Gašić pre nekoliko dana je izjavio da na paradi neće biti četničkih obeležja.Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, međutim, uveren je da bi četničkih obeležja trebalo da bude na toj paradi, jer je vojna parada, prema njegovom mišljenju, prikladan način da se oda počast svim žrtvama antifašitičke borbe, "bez obzira na njihovu ideološku pripadnost".

Antić je za Danas rekao da parada predstavlja pomen svim žrtvama.U Beogradu će 16. oktobra biti održana vojna parada povodom obeležavanja 70 godina oslobođenja Beograda, kojoj će osim visokih zvaničnika Srbije prisustvovati i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. godine kada su jedinice Crvene armije zajedno sa partizanskim jedinicama oslobodile prestonicu Srbije od nemackih fašista.Tokom fašisticke okupacije u Beogradu, prema nekim procenama, stradalo je oko 80.000 srpskih rodoljuba, antifašista i nevinih žrtava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track