PRIPREME U PUNOM JEKU: Vojska Srbije intenzivno uvežbava paradu!
Foto: Prinskrin

Stižu i Striži

PRIPREME U PUNOM JEKU: Vojska Srbije intenzivno uvežbava paradu!

Društvo -
Paradu će otvoriti ešalon Kopnene vojske. Za njima će nastupiti defile artiljerijskih i PVO oruđa. Od domaće tehnike najveće interesovanje očekuje se izazvaće oklopnjaci lazar, lazar 2, samohodne top haubice nora i sora, bespliotne letelice i nastup ruske akrogrupe Striži

BEOGRAD - Velika vojna parada zakazana za 16.oktobar kojoj će prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin, biće održana u Beogradu na prostoru između Palate Srbije i dunavskog šetališta.

Pored domaće avijacije, na paradi će učestvovati i čuvena ruska akrogrupa „ Striži“ poznata po atraktivnim letovima na migovima 29. Striži inače u inostranstvu retko nastupaju, a u Srbiji su već bili učesnici aeromitinga 2012. godine.

Da će Rusi učestvovati u etačkom delu parade potvrđeno je i u Vojsci Srbije.

Pripreme za ovaj događaj u punom su jeku i gotovo svim jedinicama i komandama. Vojnici i oficiri uvežbavaju strojevi korak, a uveliko se glancaju i vozila i tehnika koji će 16. oktobra prodefilovati Novim Beogradom.

Paradu će otvoriti ešalon Kopnene vojske koji će za ovu priliku činiti 180 ljudi. Za njima će nastupiti defile artiljerijskih i PVO oruđa, kao i gotovo 200 različitih vozila. Očekuje se da od domaće tehnike najveće interesovanje izazovu oklopnjaci točkaši "lazar" i "lazar 2".

Foto. Kurir
Foto. Kurir

U ešalonima će pored lansera raketa PVO biti i najsavremenija oruđa proizvedena u Srbiji kao što su samohodne top haubice "nora" i "sora".

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Od pešadijskog naoružanja najzanimljivja će biti automatska puška domaće proizvodnje M 21 sa optoelektronskim nišanom.

Prema planu parade nedaleko od zgrade Palate Srbije biće podignuta impozantna tribina sa koje će defile jedinica pratiti najviši državni i vojni funkcioneri i gosti iz inostranstva.

Tokom ceremonije na bini će stajati i veliki broj ratnih veterana iz Srbije i zemalja saveznica iz Drugog svetskog rata, koji su pozvani na proslavu.

( Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track