LOJALNOST: Kad kupujete domaće, novac ostaje u Srbiji!
Foto: Shutter

Jačanje srpske ekonomije izborom robe

LOJALNOST: Kad kupujete domaće, novac ostaje u Srbiji!

Društvo -
Ekonomista Nikola Tasić, profesor na Fakultetu za poslovnu ekonomiju PEP, za Kurir potvrđuje da kupovina domaćih proizvoda pozitivno utiče na jačanje srpskog tržišta

BEOGRAD - Kupovinom artikala proizvedenih u Srbiji jača domaća privreda, smanjuje se odliv novca u inostranstvo i promovišu se domaći brendovi, poručuju stručnjaci.

Ekonomista Nikola Tasić, profesor na Fakultetu za poslovnu ekonomiju PEP, za Kurir potvrđuje da kupovina domaćih proizvoda pozitivno utiče na jačanje srpskog tržišta.

- Najpre, to sve zavisi od strukture proizvoda. Kad je, na primer, reč o nafti, svejedno je da li će se kupovati od strane ili domaće kompanije jer mali deo profita ostaje u Srbiji. Međutim, kad su u pitanju artikli koji se proizvode kod nas, svakako je bolje kupovati domaće. Na taj način smanjuje se odliv kapitala u druge zemlje, sve ostaje kod nas, i to je pozitivno za srpsko tržište. Ipak, problem je u tome što mi nismo konkurentni jer nemamo dovoljno proizvoda, ali činjenica je da bi trebalo da se okrenemo proizvodnji, a nakon toga i kupovini domaćih proizvoda - zaključuje Tasić.Slično mišljenje imaju i ljudi iz kompanije DIS, jedine srpske trgovinske kuće koja se može pohvaliti najvećim brojem domaćih dobavljača i njihovih proizvoda na svojim rafovima. U maloprodajnim objektima ove kompanije, na policama je više od 85 odsto proizvoda domaćih proizvođača.- Naš cilj je da, kontinuiranim prilagođavanjem potrebama potrošača, ponudu i dalje koncipiramo u korist domaćih proizvođača jer time doprinosimo jačanju proizvodnje i očuvanju radnih mesta - kaže Vladica Vasić, direktor kategori menadžmenta u DIS.(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track