SKUPŠTINA: Usvojen Zakon o uvozu i izvozu naoružanja
Foto: Beta

Uveden red

SKUPŠTINA: Usvojen Zakon o uvozu i izvozu naoružanja

Društvo -
Pošto stupi na snagu postojaće obaveza uvođenja u Registar svih onih koji se bave uvozom i izvozom naoružanja i vojne opreme

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o uvozu i izvozu naoružanja i vojne opreme i ratifikovala četiri međunarodna sporazuma, a za podne je zakazana nova sednica sa predlogom dopune Krivičnog zakonika za sankcionisanje učešća naših državljana u ratovima u stranim zemljama.

Usvojeni Zakon o uvozu i izvozu naoružanja i vojne opreme uspostavlja kontrolu izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, pružanja brokerskih usluga i tehničke pomoći, kao i osnove za kontrolu transporta i tranzita naoružanja i vojne opreme, radi ostvarivanja i zaštite odbrambenih, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Srbije.

Pošto zakon stupi na snagu postojaće obaveza uvođenja u Registar svih onih koji se bave uvozom i izvozom naoružanja i vojne opreme.

Nova zakonska rešenja određuju uslove izvoza i uvoza, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme, postupak izdavanja dozvole i ovlašćenja nadležnih organa.

Prihvaćeno je i da u roku od 30 dana, nadležni obavesti podnosioce zahteva za uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme, da li im je zahtev za te poslove odobren.

Poslanici su ratifikovali Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Alžira o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane i Konvenciju Međunarodne organizacije rada broj 94 o radnim klauzulama javnih ugovora.

Potvrđen je i Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije, sa jedne strane i evropskih zajednica i njihovih država članica, sa druge strane, kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.Poslanici su potvrdili i Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o veterinarskoj saradnji.

Pored toga, glasati su i o Odluci o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, koji je podnela Poslanička grupa SNS, a tiče se Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i Odbor za dijasporu i Srbe u region.

Potvrđena je i Odluka o izboru članova i zamenika članova skupštinskog odbora koji je podnela poslanička grupa DS, a tiče se Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Poslednja tačka o kojoj su se poslanici izjasniti bila je Odluka o izboru članova i zamenika članova skupštinkog odbora koji je podnela poslanička grupa NDS u vezi sa Odborom za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

Za 12 sati zakazana je nova sednica sa jednom tačkom dnevnog rada - predlog za dopunu Krivičnog zakonika, kojim se kao krivično delo sankcioniše učešće naših državljana u ratovima u stranim državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track