PUŠAČIMA U SRBIJI ODZVONILO: Cigarete će biti proterane i iz kafana
Foto: Kurir

Usaglašavamo se sa EU

PUŠAČIMA U SRBIJI ODZVONILO: Cigarete će biti proterane i iz kafana

Društvo -
Zabraniće se proizvodnja slim cigareta i onih sa ukusom mentola, a upozoravajuće slike o štetnosti duvana na svakoj paklici biće obavezne. Uvešće se i veća kontrola elektronskih cigareta

BEOGRAD - Pušenje na radnom i javnim mestima biće potpuno zabranjeno. Pravila za pakovanje i izgled kutija biće značajno stroža.

Zabraniće se proizvodnja slim cigareta i onih sa ukusom mentola, a upozoravajuće slike o štetnosti duvana na svakoj paklici biće obavezne. Uvešće se i veća kontrola elektronskih cigareta.

Kao jedna od 170 potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, Srbija sad i kao kandidat za EU ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima. Ta tema je deo Poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju EU.

- Neophodno je oformiti multisektorski savet za kontrolu duvana, zabraniti pušenje i u ugostiteljskim objektima, povećati porez i akcize na duvanske proizvode, jer takva mera značajno smanjuje pušenje u populaciji mladih i siromašnih, uvesti slikovna upozorenja na paklicama, ali i regulisati upotrebu elektronske cigarete - kaže Srmena Krstev, predsednica republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Na budućim pakovanjima cigareta, prema direktivi EU, nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koja pokrivaju 65 odsto prednje i zadnje strane paklice. Na polovini bočnih strana nalaziće se takođe zdravstvena upozorenja, kao što su "pušenje ubija - prestani sada", "duvanski dim sadrži više od 70 supstanci koje uzrokuju rak", što zamenjuje postojeće upozorenje o nivou katrana, nikotina i ugljen-monoksida.Promene u zakonu

U ugostiteljskim objektima biće potpuno zabranjeno pušenjeNa svakoj paklici moraće da bude slika koja dočarava posledice pušenja, recimo zastrašujući snimak plućaZabranjuju se slim i cigarete sa mentolomE-cigareta mora biti zabranjena svugde gde nije dozvoljeno ni pušenje "obične"

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track