NE ŽELE DA ŠUPLJA STENA BUDE KARANTIN: Ne dovodite nam obolele od ebole
Foto: Beta

Ljuti na Avali

NE ŽELE DA ŠUPLJA STENA BUDE KARANTIN: Ne dovodite nam obolele od ebole

Društvo -
Biće potrebno 50 godina da se dekontaminira. Pored toliko napuštenih kasarni, nekome je upalo u oči dečje odmaralište, kaže Marko Maksimović

BEOGRAD - Dečje odmaralište „Šuplja stena“ na Avali moglo bi da postane karantin ukoliko se u Srbiji pojave osobe sa simptomima virusa ebole, saznaje Kurir.Međutim, Marko Maksimović iz ove ustanove nimalo se ne slaže s tom idejom.- „Šuplja stena“ jeste jedno od potencijalnih mesta za karantin. Dolazili su sanitarni inspektori, ali još nismo dobili zvaničan dopis. Koliko znam, do kraja meseca će se izabrati objekat. Bila bi sramota za državu da jedno odmaralište koje je pre nekoliko godina renovirano bude karantin za obolele od ebole. Zašto je sređivano i u njega uloženo 800.000 evra?! Da bi se zarazilo i u narednih 50 godina bilo zatvoreno zbog kontaminacije?!

Pored toliko napuštenih kasarni širom zemlje, nekome je upalo u oči dečje odmaralište. Nije mi jasno! - ogorčen je Maksimović. Ipak, on dodaje da će poštovati odluku države, kakva god da ona bude. - Mi ćemo uraditi šta nam se kaže. Ako dođe do toga da bude zaraženih, mi ćemo pomoći tim nesrećnicima. Odmaralište „Šuplja stena“ bilo je prihvatni centar i za vreme poplava. Tada smo se istakli i bilno smo najbolji, pa možda zato opet hoće da nas angažuju za vanredne situacije.

Epidemiolog Radmilo Petrović, s druge strane, tvrdi da nema bojazni da bi objekat u kom bi se izolovali zaraženi bio kontaminiran više decenija.- Virus ebole ubija temperatura od 100 stepeni. Prema tome, ne bi bilo opasnosti da bi karantin toliko dugo ostao zaražen. To se sve lepo stručno dezinfikuje i nakon toga vrati u upotrebu - kaže dr Petrović. Kao opcija za karantin pominje se i hotel „Nacional“ Miroslava Miškovića, ali od njih nismo dobili odgovor.

Miškovićev objekat na raspolaganjuKARANTIN U HOTELU „NACIONAL“Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je sinoć da je određeno da karantin bude u hotelu „Nacional“ ako dođe do oboljenja pošto se slučajevi ebole približavaju granicama Srbije. U hotelu „Nacional“ Miroslava Miškovića, juče nisu želeli da daju izjave.

PotvrđenoENGLEZ U MAKEDONIJI NIJE UMRO OD EBOLEBritanac Kolin Džefri (58) nije umro od ebole, pokazao je stručni nalaz. - Upravo smo dobili rezultate iz laboratorije u Hamburgu i oni su negativni na ebolu, što znači da pacijent nije imao tu bolest - rekla je Jovanka Kostovska, zvaničnica makedonskog ministarstva zdravlja nadležna za infektivne bolesti. Ministarstvo zdravljaKONTROLA U KCSPomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović obišao je aerodrom „Nikola Tesla“ i njihovu zdravstvenu kontrolu pri graničnoj sanitarnoj inspekciji, kao i Kliniku za infektivne i tropske bolesti KCS. Ovako nenajavljenom kontrolom, on se uverio da se predviđene mere sprovode prema uputstvima. Načelnik VMANIKAKO LEČENJE U KLINIKAMA!Marijan Novaković, načelnik VMA, ističe da zaraženima nije mesto na klinikama. - Osobe za koje se eventualno posumnja da imaju virus biće smeštene isključivo u strogo izolovanim karantinima, a nikako u klinikama na VMA ili nekim drugim. Ne dolazi u obzir da se oni na koje se posumnja da imaju virus mešaju s drugim pacijentima. Kad bi se to radilo, zarazili bismo sve bolnice.Epidemiolog Radmilo PetrovićVIRUS BEZ SIMPTOMA NIJE OPASANEpidemiolog Radmilo Petrović, koji je aktivno učestvovao u suzbijanju epidemije variole vere 1972. godine, kaže da je bolje da inkubacija virusa traje što duže.- Dok ne dobiju simptome, pacijenti ne mogu da zaraze druge osobe, ali kada počne da raste temperatura, da se pojavljuje krv, rane na telu, onda ta osoba odmah dobija rukavice, maske, opremu, naočare i izoluje se u karantin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track