DIREKTOR INFEKTIVNE: Srbija zasad bezbedna od ebole
Foto: Marina Lopičić

Dr Miomir Pelemiš

DIREKTOR INFEKTIVNE: Srbija zasad bezbedna od ebole

Društvo -
U Srbiji nema ebole, nema ni sumnjivih na ebolu i niko nije u karantinu

BEOGRAD - Direktor Infektivne klinike i predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti dr Miomir Pelemiš izjavio je danas da je Srbija za sada bezbedna od ebole.

Pelemiš je rekao da se nastavlja rad, koji je počeo još pre nekoliko meseci, na sprečavanju unošenja ove infekcije u zemlju, što znači da se svi građani koji dođu iz zemalja, gde ima ove bolesti, obavezno stavljaju pod zdravstveni nadzor.

On je naglasio da u Srbiji nema ebole, da nema ni sumnjivih na ebolu i da niko nije u karantinu.

Pelemiš je istakao da je Srbija pripremljena da ne dozvoli da dođe do širenja bolesti, da su preduzete neophodne mere prevencije i da nema razloga za brigu. Prema njegovim rečima, ukoliko bi u Srbiju i ušao neko za koga se sumnja da ima ebolu, tog trenutka taj pacijent bi se odmah prevezao na odeljenje za izolaciju u bolnicu.

Pelemiš je najavio mogućnost da se eventualno u karantin u hotel "Nacional" upute zdrave osobe, koje nemaju simptome ebole, ni tegobe, ali koje su imale kontakte sa obolelima.

Epidemiolog dr Tomislav Prvulović je u istoj emisiji, u telefonskoj izjavi iz Nju Džersija rekao da je Srbija preduzela izvanredne mere protiv ebole. Prvulović je ukazao da ebole već ima u Španiji, Engleskoj, Nemačkoj, Brazilu, SAD i u Saudijskoj Arabiji.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja