Mihajlović: Žene u Srbiji nemaju ista prava kao i muškarci
Foto: Tanjug

Radi se na ravnopravnosti

Mihajlović: Žene u Srbiji nemaju ista prava kao i muškarci

Društvo -
Moramo kvalitetnije da uključimo žene i stvorimo ambijent da one imaju jednaka prava kao i muškarci i vlada će to sasvim sigurno podići na mnogo viši nivo, poručila je podpredsednica Vlade

BEOGRAD - Srbija će se u narednom periodu posvetiti stvaranju ambijenta istih uslova za sve, poručila je danas podpredsednica vlade Zorana Mihajlović i dodala da žene u Srbiji i dalje nemaju ista prava prilikom zapošljavanja kao muškarci.

Mihajlović je u pauzi skupa "Promocija rodne ravnopravnosti u procesu kreiranja javnih politika na osnovu podataka u Srbiji", rekla Tanjugu da to nije situacija samo u Srbiji već i u Evropskoj uniji i dodala da je vlada odlučna da zajedno sa lokalnim samoupravama i civilnim sektorom radi na tome da se to promeni.

"Moramo kvalitetnije da uključimo žene i stvorimo ambijent da one imaju jednaka prava kao i muškarci i vlada će to sasvim sigurno podići na mnogo viši nivo", rekla je Mihajlović dodajući da je rodna ravnopravnost jedan od prvih prioriteta na kome će biti angažovana sva ministarstva. Ona je podsetila da pre sedam, osam godina nije bilo mnogo žena u srpskom parlamentu a da ih je sad 30 odsto ističući da to i dalje nije dovoljno.

Govoreći o manjim zaradama žena, Mihajlović je rekla da to nije situacija samo u Srbiji već i u EU u kojoj pripadnice nežnijeg pola za isti posao kao i njihove kolege muškarci imaju nižu zaradu do 16 odsto.

Evropska unija, kako je rekla, priprema propise koji će propisivati da 40 odsto žena mora da bude u upravnim odborima velikih kompanija i dodala da, iako Srbija možda ne mora odmah da donese takve propise, može da uključi više žena u upravnim odborima."Međutim, sve je to proces. Ne može ođednom, ni preko noći", rekala je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track