Zvečan: Zapaljen objekat Odbora za izgradnju crkve Svete Trojice
Foto: Nebojsa Mandic

Sumnja se na Albance

Zvečan: Zapaljen objekat Odbora za izgradnju crkve Svete Trojice

Društvo -
Sinoć je isto u to vreme skinuta zastava sa brda Zvečan, pretpostavljamo da su to uradili Albanci posle utakmice Srbija - Albanija, da li su revoltirani oni - da li mi, ne znam ko je više trebalo da bude revoltiran, naveo je Ristović

ZVEČAN - Nepoznate osobe zapalile su rano jutros objekat Inicijativnog odbora za izgradnju crkve Sv.Trojice na Malom Zvečanu u opštini Zvečan na severu Kosova.

Predsednik Inicijativnog odbora za izgradnju crkve Sv.Trojice na Malom Zvečanu Nenad Ristović rekao je u izjavi Tanjugu da se u objektu koji je zapaljen nalazila dokumentacija vezana za izgradnju nove crkve Sv.Trojice, kao i dokumenta o nalazištu stare crkve Sv.Dimitrija koja je ovde pronađena, a datira iz IV veka.

“Ništa nije ostalo, kad smo došli jutros videli smo da ovde nema ničega, sve sto je bilo unutra od dokumentacije je izgorelo. Kopije se nalaze u Zavodu za zastitu spomenika kulture u Beogradu. Mi smo vršili iskopavanje stare crkve, svu dokumentaciju, sve slike, ikone, sve što je ovde bilo pronađeno , sve što je bilo vezano za ovu staru crkvu, držali smo u ovom kontejneru koji je zapaljen. Nešto je bilo ovde a nešto se nalazi u Zavodu za zastitu spomenika kulture u Beogradu”, rekao je Ristović.

Međutim, početak radova na izgradnji nove crkve Sv.Trojice koja će se nalaziti odmah pored pronađenih ostataka crkve Sv.Dimitrija, odložen je dok se ne izvrši totalna konzervacija stare crkve.

Ristović je napomenuo da je sinoć skinuta i srpska zastava sa brda Mali Zvečan, a da građani sumnjaju da su Albanci počinioci oba ova dela, skidanja zastave i paljenja objekta Inicijativnog odbora za izgradnju crkve Sv.Trojice.

“Sinoć je isto u to vreme skinuta zastava sa brda Zvečan, pretpostavljamo da su to uradili Albanci posle utakmice Srbija - Albanija, da li su revoltirani oni - da li mi, ne znam ko je više trebalo da bude revoltiran. Ovim su pokazali da nama na ovim prostorima nema života, kad idu i na crkvenu imovinu”, rekao je Ristović.

Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić rekao je Tanjugu da je policija jutros oko 5 časova registrovala slučaj paljenja kontejnera, a nakon toga je utvrđeno i da nema srpske zastave na Malom Zvečanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track