Okanović: Ove godine najmanje poginulih u udesima
Foto: Dragana Udovićić

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja

Okanović: Ove godine najmanje poginulih u udesima

Društvo -
Od januara do novembra prošle godine poginulo je više od 500 ljudi, a broj poginulih u istom periodu ove godine je 415

BEOGRAD - Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je da nikada nije bilo manje poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, ali da je taj broj i dalje veliki.

On je objasnio da je od januara do novembra prošle godine preko 500 ljudi poginulo, a da je broj poginulih u istom periodu ove godine 415, ali, mada je to manje, "400 poginulih i dalje predstavlja veliki broj".

On je kazao da je situacija u odnosu na prethodne godine u Srbiji mnogo bolja, ali da još nije dostignut nivo razvijenih evropskih zemalja.

"Saobraćajna policija značajno je unapredila svoj rad, ali problem predstavljaju nebezbedni putevi, neprilagođena brzina, alkohol. Ima pešaka koji nisu svesni opasnosti određenog ponašanja", kazao je Okanović.

On je kao problem naveo i to što je vozni park star, i dodao da je sa novim automobilima sigurnost u saobraćaju veća, a da su automobili u Srbiji stari 15 godina i više.

Okanović je kazao da su vozači u Srbiji za poslednje tri godine prihvatili činjenicu da su zimske gume korisne, ali problem je to što mnogi kupuju polovne pneumatike koji su "praktično otpad iz inostranstva".

"Šara možda izgleda dobro, dovoljno duboko, ali to su pneumatici sa vozila koja su učestvovala u saobraćajnim nesrećama pa su možda iskrivljeni, pravljeni od lošeg materijala, ili čuvani nepropisno, na primer dugo bili izloženi suncu", kazao je Okanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track