PREDALI ZAHTEVE VLADI: Zdravstvo štrajkuje 5. novembra
Foto: Tanjug

Najavljena obustava rada

PREDALI ZAHTEVE VLADI: Zdravstvo štrajkuje 5. novembra

Društvo -
Ne tražimo da nam se poveća plata koja je ispod proseka u Srbiji... tražimo da ona ostane ista. Naše zarade su među najnižima, kako u Srbiji tako i u okruženju. Prosečna zarada je oko 45.000 dinara...
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Reprezentativni sindikati u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predali su danas zahteve Vladi Srbije da se zaposlenima u tom sektoru ne smanjuju zarade i najavili štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji za 5. novembar.

Takođe, predstavnici sindikata traže uvođenje platnih razreda i u javnim preduzećima kao i započinjanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru i najavili su da će ih sutra primiti resorni ministar Zlatibor Lončar.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnjoj zaštiti Zoran Savić rekao je da su se sindikati okupili da još jednom ukažu na nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti povodom ekonomskih mera Vlade koje, kako kaže, neće doneti boljitak već će samo pogoršati položaj zaposlenih.

"Naše zarade su među najnižima, kako u Srbiji tako i u okruženju. Prosečna zarada je oko 45.000 dinara. Prosečna plata u NBS je više od 85.000 dinara, u Elektroprivredi 75.000 dinara... Slažemo se da njihove plate treba da budu velike, ali hoćemo da i naše plate budu veće", poručio je Savić.

On ukazao je da su platni razredi prvobitno najavljeni za ceo javni sektor "a sada je to samo za javni sektor, a ne i za javna preduzeća".

"Naše plate su do sada bile ograničene, jer koeficijent određuje vlada. Kontolišite zarade onih koji prave gubitke a imaju neuporedivo veće plate", poručio je Savić.Dragan Bisenić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara rekao je da zdravstvo nije deo problema već "deo rešenja".

"Mi ne tražimo da nam se poveća plata koja je ispod proseka u Srbiji, mi tražimo da ona ostane ista. Ne tražimo da budemo iznad zakona ni da se Zakon o radu ne odnosi na nas, već da potpišemo kolektivni ugovor u skladu sa tim zakonom", poručio je Bisenić i ponovio da traže da se platni razredi uvedu i za javna preduzeća.

Zoran Ilić iz Granskog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost" rekao je da će 5. novembra sve zdravstvene ustanove u Srbiji stupiti u štrajk.

"Molim vas da svi ispunimo dogovor i da 5. novembra svi stanemo, a kasnije će sindikati doneti odluku o drugim vidovima sindikalne borbe", rekao je Ilić i dodao da će se "možda desiti da jednog dana sve javne službe, a čak i javna preduzeća stanu, a onda je pitanje ko će da leči, čisti..."

Današnjoj javnoj sednici sindikata ispred Vlade nije prisustvovao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, ali su oni ranije danas najavli podršku skupu i zahtevima sindikata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja