LIČI, ALI NIJE: Više obolelih sa simptomima sličnim gripu

Vakcinacija počela pre mesec dana

LIČI, ALI NIJE: Više obolelih sa simptomima sličnim gripu

Društvo -
Na teritoriji Beograda je u toku protekle nedelje registrovano 70 osoba sa simptomima sličnim gripu, što je dva puta više nego u prethodnoj nedelji

BEOGRAD - U Srbiji se trenutno registruje niska aktivnost virusa gripa, što je i očekivano za ovaj period godine, a epidemiološka situacija je slična i u većini evropskih zemalja, objavio je danas na svom sajtu Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Na teritoriji Beograda je u toku protekle nedelje registrovano 70 osoba sa simptomima sličnim gripu, što je dva puta više nego u prethodnoj nedelji, pokazali su najnoviji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" ni za jedan od ovih slučajeva nije potvrdio da je grip", rekla je epidemiolog u zavodu dr Leposava Garotić Ilić.

Podsećajući da je vakcinisanje protiv gripa počelo pre mesec dana, ona je navela da je dosad potrošeno 57 odsto doza koje su opredeljene za teritoriju glavnog grada.

Domovi zdravlja su u toku protekle nedelje registrovali i 20.152 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za sedam odsto više nego prethodne sedmice, rekla je dr Garotić Ilić.

Stručnjaci kao osnovnu meru zaštite u sezoni gripa preporučuju građanima da prime vakcinu koja, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, ima isti sastav kao i prethodne sezone i štiti od virusa gripa tipa A (H3N2), A (H1N1) i B tipa virusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja