NESREĆA U KANADI: Poginuo srpski matematičar Ivan Stojmenović (57)
Foto: Univerzitet U Otavi

Veliki gubitak za svetsku nauku

NESREĆA U KANADI: Poginuo srpski matematičar Ivan Stojmenović (57)

Društvo -
Stojmenović, koji je imao srpsko i kanadsko državljanstvo, bio je jedan od najcitiranijih autora i glavni urednik nekoliko svetski priznatih časopisa u oblasti matematike i informacionih tehnika

OTAVA - U saobraćajnoj nesreći na autoputu blizu Otave poginuo je matematičar prof. dr Ivan Stojmenović (57), objavili su kanadski mediji.

Stojmenović, koji je imao srpsko i kanadsko državljanstvo, bio je jedan od najcitiranijih autora i glavni urednik nekoliko svetski priznatih časopisa u oblasti matematike i informacionih tehnika.Objavio je više desetina naučnih i stručnih radova i četiri knjige.

Dobitnik je, između ostalih, i nagrade britanskog Kraljevskog društva za istraživanje.

Rođen je u Karavukovu, u Vojvodini, 1957. godine. Studije matematike i magistraturu završio je na Univerzitetu u Novom Sadu, a doktorirao 1985. na Sveučilištu u Zagrebu.

U bivšoj SFRJ je radio je na univerzitetu u Zagrebu i na Matematičkom institutu Univerziteta u Novom Sadu.Predavao je primenjeno računarstvo u školi za mašinstvo Univerziteta u Birmingenu u Velikoj Britaniji, bio je predavač i na univerzitetima u Vašingtonu i Majamiju, a od 1995. godine profesor na Univerzitetu u Otavi, gde je živeo sa porodicom.

Stojmenović je poginuo u ponedeljak, u udesu automobila u kojem je izgubio kontrolu nad vozilom, javili su kanadski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track