Pritvorenici iz CZ mole Jankovića da zaštiti njihova prava
Foto: Tanjug

Pritvorenici iz CZ mole Jankovića da zaštiti njihova prava

Društvo -
Pritvorenici mole Zaštitnika da apeluje na advokate, pravosuđe i javnost da suđenja u pritvorskim predmetima počnu da se održavaju

BEOGRAD - Pritvorenici Okružnog zatvora u Beogradu pozvali su danas Zaštitnika građana Sašu Jankovića da zaštiti njihova ljudska prava koja su, kako tvrde, urgožena stalnim odlaganjem suđenja zbog štrajka advokata u celoj Srbiji, a zbog čega im se produžava pritvor.

Pritvorenici mole Zaštitnika da apeluje na advokate, pravosuđe i javnost da suđenja u pritvorskim predmetima počnu da se održavaju.

U osam pisama 64 pritvorenika beogradskog CZ-a predstavilo je Jankoviću svoje probleme zbog neodržanih suđenja, tvrdeći da bi u suprotnom mnogima od pritvor već bio ukinut, a oni se branili sa slobode.

"Molimo vas da nam izađete u susret kako se suđenja ne bi odlagala i da se taj problem reši u najkraćem roku", navodi se u jednom od pisama.

Jankoviću je takođe ukazano da su pojedina suđenja odlagana po više puta u poslednjih pet meseci, a da pojedina još nisu ni počela.

Beogradski advokati obustavili sud rad 10. septembra a advokati iz cele Srbije nedelju dana kasnije. Beogradski advokati štrajkovali su i 15 dana krajem juna. U toku leta suđenja se uglavnom ne održavaju zbog godišnjih odmora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track