ŠTRAJK ADVOKATA: Pritvorenicima ugrožena prava
Foto: Marina Lopicic

Naličje protesta

ŠTRAJK ADVOKATA: Pritvorenicima ugrožena prava

Društvo -
Iz Inicijativnog odbora Advokatske krivične unije traže da se klijentima omogući da se brane

BEOGRAD - Inicijativni odbor Advokatske krivične unije, u kojoj su se okupila najzvučnija imena srpske advokature, izrazio je zabrinutost zbog klijenata, naročito onih koji su u pritvoru.Zbog potpune obustave rada, koja traje gotovo dva meseca, oni ne mogu da učestvuju u postupcima i ostvaruju svoja prava.

Zvučna imena- Poštujući obustavu rada Advokatske komore Srbije, izražavamo zabrinutost u pogledu položaja pritvorenih lica i ugroženosti njihovih ljudskih prava i sloboda. Nakon razmatranja odluke Vlade Republike Srbije o upućivanju u Narodnu skupštinu Predloga izmena i dopuna zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona i odluke koja se odnosi na poreske obaveze advokata, predložili smo Advokatskoj komori Srbije i komorama u njenom sastavu da se preispita Uputstvo za postupanje advokata tokom protesta sa obustavom rada - kaže za Kurir advokat Zora Dobričanin, član Unije.U uniji su još i njene kolege Nemanja Vasiljević, Borivoje Borović, Goran Petronijević i brojna druga poznata imena.Nisu kontrašiOna je naglasila da u njihovom zahtevu nema mesta nikakvoj spekulaciji da se protive štrajku advokata.- Naš predlog odnosi se samo na postupanje u pogledu pritvorskih predmeta, tamo gde su ljudi u ovom trenutku u pritvoru, jer je pravo na slobodu neprikosnoveno. Na taj način se nikako ne remeti odluka o obustavi rada i nema govora o tome da je u pitanju „nova komora“ ili suprotstavljeni advokati - ističe Zora Dobričanin.

Pritvorenici pisali zaštitniku građanaMOLE JANKOVIĆA ZA POMOĆPritvorenici Okružnog zatvora u Beogradu pozvali su juče zaštitnika građana Sašu Jankovića da zaštiti njihova ljudska prava, koja su, kako tvrde, ugrožena stalnim odlaganjem suđenja zbog štrajka advokata u celoj Srbiji, a zbog čega im se produžava pritvor. U pismima koja su poslali Jankoviću pritvorenici ga mole da apeluje na advokate, pravosuđe i javnost da suđenja u pritvorskim predmetima počnu da se održavaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track