SAT OTKUCAVA: 9. decembra ističe rok za slučaj nestalih beba
Foto: Shutterstock

Roditelji se nadaju rešenju

SAT OTKUCAVA: 9. decembra ističe rok za slučaj nestalih beba

Društvo -
Sastanku su prisustvovali ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović, a u ime Ministarstva pravde pomoćnica ministra Vanja Rodić, kao i predstavnici roditelja čije su bebe nestale

BEOGRAD - Predstavnici tri ministarstva razgovarali su s roditeljima nestalih beba i dogovoreno je da se ti sastanci intenziviraju, kao i da se proširi broj učesnika.

Sastanku su prisustvovali ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović, a u ime Ministarstva pravde pomoćnica ministra Vanja Rodić, kao i predstavnici roditelja čije su bebe nestale. Kako je rečeno u Beogradskoj grupi roditelja, razgovori će se nastaviti već naredne sedmice, a između ostalih biće pozvan i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Tema ovih razgovora je donošenje posebnog zakona koji bi trebalo da reši sporne slučajeve nestalih beba u čemu se stavovi predstavnika vlasti i roditelja razlikuju. Ministri, naime, predlažu formiranje posebnog tela u okviru vlade koje bi se tim problemom bavilo, a roditelji su za leks specijalis i nezavisnu komisiju.

Državi je za rešenje ovog pitanja ostalo još vreme do 9. decembra, do kada je Komitet ministara Saveta Evrope produžio rok za izvršenje presude u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije". Tom je presudom, kako navodi Danas, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošle godine presudio u korist majke, tako što je utvrdio da je povređeno njeno pravo na porodični život, a zbog čega je država Srbija dužna da joj isplati 10.000 evra i sudske troškove.

Sud je, takođe, naložio da Srbija u roku od godinu dana od stupanja na snagu presude, a to je bio 9. septembar, obezbedi odgovarajuće naknade u svim sličnim situacijama. Kontrolu u tim slučajevima, po nalogu suda, trebalo bi da obavlja nezavisno telo što bi pružilo uverljive odgovore na pitanje šta se desilo sa svakim otetim detetom, ali i obezbedilo odgovarajuću nadoknadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track