ALŽIRCI NAM POMAŽU: Poplavljenima 500.000 dolara
Foto: KURIR

Potpisan memorandum

ALŽIRCI NAM POMAŽU: Poplavljenima 500.000 dolara

Društvo -
Donacija Alžira predstavlja bespovratna sredstva i biće korišćena za obnovu oštećene i uništene infrastrukture za zaštitu od poplava, odnosno obnovu nasipa, korita i obala reka u Valjevu, Negotinu, Zaječaru i Ćupriji

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenim područjima Marko Blagojević i ambasador Alžira Abdelkader Mesdua potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju kojim alžirska vlada donira 500.000 dolara za realizaciju projekata obnove i saniranja posledica poplava u oblasti vodoprivrede.

Blagojević je kazao da donacija Alžira predstavlja bespovratna sredstva i da će biti korišćena za obnovu oštećene i uništene infrastrukture za zaštitu od poplava, odnosno obnovu nasipa, korita i obala reka u Valjevu, Negotinu, Zaječaru i Ćupriji.On je kazao da je pola miliona dolara, koliko je donirao Alžir, tačno onoliko koliko je potrebno za sanaciju infrastrukture na rekama u tim opštinama - Pocibravi, Kolubari, Crnom Timoku i Ravanici."Ono što je važno je da smo konačno počeli da se bavimo prevencijom. Za nas obnova u sektoru vodoprivrede predstavlja prioritet bez premca.

Ova pomoć doprineće boljem unapređenju lične sigurnosti, kao i sigurnosi imovine građana", kazao je Blagojević.On je kazao da je ukupna šteta na vodotokovima oko 25 miliona evra, a da je do sada prikupljeno pet miliona evra, "što je dovoljno da se zatvore sve kritične lokacije i da se područja zaštite od novih šteta".Ambasador Alžira Abdelkader Mesdua kazao je da je njegova zemlja odlučila da pomogne Srbiji zbog višedecenijskog prijateljstva i svega što je Srbija uradila za Alžir."Sve ove nedelje radili smo zajedno sa stručnjacima iz Vaše Kancelarije i Alžir Vam je ostavio da odlučite kako ćete utrošiti pola miliona dolara. Već početkom naredne nedelje prebacićemo novac da biste pre zime mogli da počnete sa radovima", kazao je Mesdua.

Blagojević je najavio da će prve kuće u Obrenovcu, čiju je izgrađnju pomogla Vlada Srbije biti useljene u nedelju, 16. novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track