Najnovije vesti

SRBIJA JOŠ ČEKA BANKU POLNIH ĆELIJA: Po spermu u Makedoniju
Foto: Reuters

Naš zakon to ne dozvoljava

SRBIJA JOŠ ČEKA BANKU POLNIH ĆELIJA: Po spermu u Makedoniju

Društvo
Parovi iz Srbije prinuđeni su da na vantelesnu oplodnju putuju u Češku, Makedoniju, Mađarsku, gde u bolnicama za vantelesnu oplodnju donorska jajna ćelija može da se kupi za 3.400 evra, dok spermatozoidi koštaju oko 200 evra

BEOGRAD - Zakon u Makedoniji dozvoljava doniranje polnih ćelija, a zakon u Srbiji ne.

To kaže Ivana Simić (43) iz Beograda, koja je trenutno u trećem mesecu trudnoće. Posle osam godina bezuspešnog pokušavanja, Ivan i Dejan su tek nedavno saznali da Dejanovi spermatozoidi nisu dobar materijal, što je i bila prepreka da postanu roditelji. Čuli su da u Makedoniji postoje dobri lekari i laboratorije za vantelesnu oplodnju koji rade uz pomoć doniranih polnih ćelija.

Zbog sporosti države, parovi iz Srbije, poput Ivane i Dejana, koji nemaju svoje polne ćelije, prinuđeni su da na vantelesnu  oplodnju putuju u Češku, Makedoniju, Mađarsku, gde u bolnicama za vantelesnu oplodnju donorska jajna ćelija može da se kupi za 3.400 evra, dok pozajmljivanje spermatozoida košta oko 200 evra.

Naime, u našoj zemlji se svake godine najavljuje otvaranje banke sperme i jajnih ćelija. I to traje već pet godina. Ništa po tom pitanju nije urađeno osim ideje da jedna takva banka bude oformljena u GAK Višegradska. Zasad jedino što imamo jeste mrtvo slovo na papiru u vidu Zakona o lečenju neplodnosti i biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Propisuje da parovi, ali i same žene, mogu da pozajme biološki materijal. Međutim,  donacija se ne može uraditi bez oformljene banke.

Za više od 10 odsto bračnih parova u Srbiji banka polnih ćelija jedini je put da dobiju potomstvo. Dr Snežana Rakić, direktorka GAK narodni front, kaže da je velika šteta što naša zemlja još nema banku.

(Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...