Zbog štrajka prosvetara časovi skraćeni do daljeg
Foto: Marina Lopicic

Profesori nastavljaju borbu protiv smanjenja zarada

Zbog štrajka prosvetara časovi skraćeni do daljeg

Društvo -
Unija prosvetnih radnika poručila da je u štrajku 1.300 škola. Ministarstvo tvrdi da su časovi trajali 30 minuta u 662 škole

BEOGRAD - U većini osnovnih i srednjih škola časovi će biti skraćeni do daljeg, a štrajk će biti obustavljen tek kad budu ispunjeni svi naši zahtevi.

Prošle nedelje imali smo sastanak s ministrom Verbićem, a ovih dana bi trebalo da se sastanemo i s premijerom Vučićem.Ovo je za Kurir rekao Miodrag Skrobonja, koordinator Unije prosvetnih radnika, koji tvrdi da je skraćivanjem časova juče štrajkovalo oko 60 odsto škola. Iz Ministarstva prosvete kažu da su časovi za 15 minuta bili skraćeni u svega 662 škole. Iz Unije traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi zaposlenih u javnom sektoru. Jedan od zahteva je i to da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.- Od ukupno 1.700 škola štrajkovalo je oko 1.300. Ministarstvo ima druge podatke, ali oni vole da vide stvari mnogo lepše nego što zaista jesu. Sve će se nadoknaditi ili radnim subotama, ili šestim časom - kaže on i dodaje da razlika u podacima između Ministarstva prosvete i sindikata potiče odatle što Ministarstvo obračunava i one škole s jednim do pet đaka, koje nikad ne štrajkuju, a njih je oko 400.(D. T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track