PARA NEMA Verbić: Nemam rešenje za štrajk prosvetara
Foto: Zorana Jevtic

Pravi se plan za spas prosvete

PARA NEMA Verbić: Nemam rešenje za štrajk prosvetara

Društvo -
Ministar je rekao da prosvetari neće biti izuzeti od smanjenja plata od 10 odsto, što je jedan od osnovnih zahteva četiri reprezentativna sindikata u štrajku

BEOGRAD - Nemamo rešenje koje bi u ovom trenutku prekinulo štrajk prosvetara, rekao je ministar prosvete nakon sastanka sa predstavnicima sindikata i ministrom finansija.

Ministar Srđan Verbić je rekao da prosvetari neće biti izuzeti od smanjenja plata od 10 odsto, što je jedan od osnovnih zahteva četiri reprezentativna sindikata u štrajku. On je naglasio da su danas imali veoma konstruktivan razgovor, ali da para nema i da je jedna od tema na sastanku sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem bila kako napraviti srednjoročni plan kako spasavati prosvetu.

Prvi zadatak na kome će se raditi, kako kaže, jeste predlog kolektivnog ugovora i da će sledeće nedelje biti formirana radna grupa koja će intenzivno raditi na tome. "Ministar Vujović je kao neko ko je odgovoran za aranžman sa MMF vrlo tvrd, nepopustljiv, ali na nama je da napravimo predlog koji bi na srednje staze rešio neke probleme u prosveti", rekao je Verbić.

Ministar prosvete kaže i da nikada neće reći za prosvetu ono što se može čuti za druge resore da oni kojima se ne sviđa u državnom sektoru idu u privatni. "Ja to nikada neću reći, jer se plašim da bi to moglo i da se desi i da na taj način izgubimo najbolje i najkvalitetnije nastavnike", naglasio je Verbić.

On je dodao i da će se plan za 2015. godinu i rešavanje nekih problema praviti sada, ali da to ne uklanja razloge štrajka i da ne veruje da će štrajk biti prekinut. Upitan šta ako štrajk bude trajao celo prvo polugodište, Verbić je rekao da očekuje da se štrajk prekine, jer on donosi štetu svima.

"Nema nikoga kome donosi korist. Nećemo imati ništa bolje razumevanje, saradnju ako se štrajk nastavi, samo ćemo imati lošiji imidž u javnosti", rekao je ministar prosvete. Govoreći o mogućnosti otpuštanja viška zaposlenih u prosveti, Verbić je kazao da se racionalizacija mora uraditi, ali da sada nije momenat da se o tome razgovara. "Sindikati su tu da štite sve svoje članove, a ministarstvo da razmišlja o kvalitetu nastave. Mi smatramo da bi trebalo 'ukrupniti' angažovanje svih prosvetnih radnika i da se smanji broj zaposlenih", rekao je Verbić.

On je dodao da je zadatak ministarstva da se zadrže najkvalitetniji kadrovi, da se njihov rad učini prepoznatljivim i da se vrati dostojanstvo prosvetnim radnicima. 'Ukrupnjavanje' je nešto što će vratiti deo sredstava u budžet namenjen prosveti koja sada idu na mnogo veći broj zaposlenih nego što je potrebno", zaključio je Verbić.

Sindikat: Štrajk prosvetara se nastavlja

Štrajk prosvetara se nastavlja, a sledeće sedmice počeće pregovori oko izrade kolektivnog ugovora, izjavio je danas predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević nakon sastanka sa ministrima prosvete i finansija Srđanom Verbićem i Dušanom Vujovićem.

Matijević je rekao da na sastanku reprezentativnih sindikata s predstavnicima vlade nije pronađeno rešenje za zahtev prosvetara da budu izuzeti od smanjenja plata od deset odsto, što je jedan od osnovnih razloga za štrajk."U ovom trenutku predstavnici vlade ne vide način da se to reši, u neko dogledno vreme možda se dogovorimo", rekao je Matijević. On je ocenio da za izuzeće prosvetara od smanjenja plata nije potreban veliki novac iz budžeta, već da je to više "stvar dobre volje".

"Ma koliko ministar prosvete bio fatalista i verovao u neumitnost, da se ništa ne može promeniti, mi kao sindikat smatramo da se nešto može promeniti ako bude dobre volje", naveo je on.Matijević je rekao da će sledeće sedmice početi pregovori sa Ministarstvom prosvete, koji će se najviše ticati kolektivnog ugovora.Verbić je posle sastanka rekao da nema rešenja koje bi u ovom trenutku prekinulo štrajk prosvetara.On je naglasio da je današnji sastanak bio veoma konstruktivan, ali da novca nema, a da je jedna od tema bila kako napraviti srednjoročni plan za "spašavanje prosvete".

Prvi zadatak na kome će se raditi, kako je rekao, jeste predlog kolektivnog ugovora a sledeće nedelje biće formirana radna grupa koja će intenzivno raditi na tome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track