HOROR U DOMU ZA DECU OMETENU U RAZVOJU: I dalje će biti goli i zaključani u sobi
Foto: Radio 021

Šikaniranje bolesnih se nastavlja

HOROR U DOMU ZA DECU OMETENU U RAZVOJU: I dalje će biti goli i zaključani u sobi

Društvo -
Ne postoji drugi način da se štićenici koji su zgrešili smire, kaže Zoran Arbutina, direktor Doma za decu ometenu u razvoju

VETERNIK - Zoran Arbutina, direktor Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, okrivio je medije da su im pisanjem o izrazito lošem tretmanu prema jednoj grupi štićenika, silovanjima i zarazi navukli republičku inspekciju.- Svi tekstovi su senzacionalistički - rekao je Arbutina, a onda s nekoliko kucanih strana pročitao saopštenje po kojem je u ustanovi sve bajno:

Strašno... Spavaju i na betonu
Strašno... Spavaju i na betonu

Traže ko je cinkario- Utvrđujemo i vodimo istragu o tome ko je mogao da iznese sve ovo u javnost, a znamo da je neko iz same ustanove. U narednim mesecima postavićemo dodatne kamere kako se ovako nešto ne bi dešavalo. Objavljene fotografije su nameštene!Sastanku su prisustvovali i Novka Mojić iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku, koji je osnivač doma, predsednik Aktiva roditelja i još jedan roditelj.- Priča o lošoj ishrani korisnika nije tačna. Na meniju imaju različit izbor, kao i sezonsko voće - kazao je direktor.Međutim, u izveštaju zamenika Zaštitnika građana Miloša Jankovića navedene su nepravilnosti u postupanju koje su posledica nedostatka smeštaja.- To ne samo da nije u skladu s važećim propisima i standardima već predstavlja povredu ljudskih prava korisnika i dovodi do postupanja koje se može označiti kao zlostavljanje - piše, između ostalog, u izveštaju Janković.Njegova kancelarija dala je 12 preporuka šta treba ukloniti, a direktor doma se juče izleteo i rekao da je taj izveštaj dobio odavno, a da je Mojićka obaveštena tek pre neki dan. Na pitanje zašto niko od nezadovoljnih roditelja nije prisustvovao ovoj konferenciji, Arbutina je rekao da ih nije ni zvao. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to da je priznao da postoji soba koju nazivaju „agresivna“.

Krivi mu novinari... Zoran Arbutina
Krivi mu novinari... Zoran Arbutina

Ne dozvoljava obilazak- Oni koji su neposlušni i treba da budu smešteni u takvoj prostoriji, goli, na betonu, zaključani. Ne postoji drugi metod da se štićenici koji su zgrešili smire - naglasio je direktor.I ponovo nam nije dozvoljeno da obiđemo prostorije. A ispred doma jedan štićenik nam se požalilo:- Mene je direktor pre neki dan kaznio jer sam izašao iz ustanove bez pitanja. Istukao me je i smestio u tu sobu za lude, kako je mi zovemo.

Nezadovoljni roditeljiDIREKTOR OD DECE UZIMA I DŽEPARACNezadovoljni roditelji, koji nisu prisustvovali konferenciji, ogorčeni su.Niko ne može da nas ubedi da je tu sve uredu. Videla sam svoje dete u kakvom je stanju. Molim vlast, i to ne samo pokrajinsku već i republičku, da dođe i proveri šta direktor sve radi i kako od dece uzima i donacije koje dobijaju. Uzimaju im i džeparac koji dobijaju - ogorčena je majka jednog štićenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track