PANČEVO: Srpski mirovnjaci ispraćeni u Liban
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ispraćaj u kasarni

PANČEVO: Srpski mirovnjaci ispraćeni u Liban

Društvo -
Vojska Srbije uspešno je završila angažovanje u misijama UN u Istočnom Timoru, Burundiju, Čadu i Centralnoafričkoj Republici, naglasio general Diković
1 / 4 Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

PANČEVO - Kontigent od 163 pripadnika Vojske Srbije danas je iz Pančeva svečano ispraćen u mirovnu misiju UN u Libanu gde će u okviru redovne rotacije zameniti kolege.

Ispraćaju u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" uz roditelje i prijatelje vojnika, prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković koji je naglasio značaj angažovanja pripadnika naših oružanih snaga na očuvanju globalne bezbednosti i mira.

"Sledeći strateško opredeljenje Republike Srbije za doprinos miru i bezbednosti u regionu i svetu, Vojska Srbije poklanja značajnju pažnju učešću u multinacionalnim operacijama UN i Evropske unije i neprestano povećava broj svojih pripadnika u ovim misijama", rekao je on. Diković je naglasio i da je učesće u multnacionalnim operacijama višestruko značajno za Vojsku Srbije, a da naše jedinice obučavamo i pripremamo po najvišim svetskim standardima.

Prema njegovim rečima, pripadnici Vojske Srbije radom u međunarodnom okruženju stiču nova iskustva i znanja i pokazuju spremnost da delima doprinose izgradnji i očuvanju mira i bezbednosti. "Danas smo u misiju UN u Liban ispratili još jedan kontigent Vojske Srbije - pešadijsku četu koja će zadatke izvršavati kao samostalna jedinica, sedam štabnih oficira koji će obavljati odgovorne dužnosti u komandi španskog bataljona i vod za zaštitu snaga koji će zadatke isvršavati u okviru italijanskog kontigneta", rekao je on.

Diković je izrazio uverenje da će i oni svoje dužnosti izvršavati časno, pošteno i odgovorno uz maksimalno angažovanje, onako kako dolikuje srpskom vojniku i da će dostojno predstavljati Vojsku Srbije i Srbiju. "Rad njihovih prethodnika starešine u misiji ocenjivale su najvišim ocenama i ja ne sumnjam da će tako biti i sa ovim i narednim kontigentima Vojske Srbije", rekao je Diković. On je podsetio da je Vojska Srbije uspešno završila angažovanje u misijama UN u Istočnom Timoru, Burundiju, Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Diković je dodao da trenutno imamo pripadnike vojske u sedam miisja UN i tri operacije EU - u Liberiji, Obali Slonovače, Kongu, Libanu, Kipru, Centralnoafričkoj Republici, Somaliji, i Ugandi. Među onima koji su upućeni u mirovnu misiju UN u Libanu su i desetar Ljubica Kosarov i kapetan Dejan Mitrić koji su uvereni da će dostojno reprezentovati i vojsku i državu.

Kosarov, koja obavlja dužnost radio-operatera u timu za vezu, kaže da će joj ovo biti prvo učešće u mirovnoj operaciji. Ona je izrazila uverenje da će joj boravak u Libanu predstavljati jedno od najboljih iskustava do sada.Mitrić, koji je na dužnosti referenta za izviđanje u komandi pešadijske čete, kaže da se za odlazak u mirovnu misiju odlučio iz profesionalnih razloga, i da od toga očekuje dalji napredak u karijeri. "Želim i da pružim lični doprinos miru u svetu kroz realizaciju zadataka i misija Vojske Srbije", rekao je Mitrić.

Svečanosti u okviru koje je Diković predao državne zastave komandirima jedinica koje su upućene u Liban prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, lokalne samouprave, kao i Srpske pravoslavne crkve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track