PARASTOS I VENCI: 73. godišnjica bitke na Kadinjači
Foto: Beta

Da se nikad ne zaboravi

PARASTOS I VENCI: 73. godišnjica bitke na Kadinjači

Društvo -
Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona u odbrani Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom seća heroja Kadinjače

KADINJAČA - Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Kadinjači je obeležena 73. godišnjica bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku.

Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije, SUBNOR-a, Grada Užica i potomaka boraca.Na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača, ispred Vlade Republike Srbije govorio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, koji je istakao da je Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost i podsetio da je fašizam najveće zlo u istoriji čovečanstva.

"Heroji Kadinjače su svesno dali svoje živote boreći se protiv fašizma, da ga mi ne bi doživeli u obliku kakav je bio tada. Zato smo danas ovde u znak sećanja na njih i obaveze da se protiv tog zla moramo boriti i dalje. Fašizam je izgubio rat pre 69 godina, ali nije poražen. Ima ga danas svuda u svetu i moramo mu se suprostaviti na svakom mestu kada ga uočimo", poručio je Popović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona u odbrani Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom seća heroja Kadinjače."Ponosni smo na 67 dana Užičke republike, koja je bila velika podrška jačanju antifašističkog fronta u Evropi. Borci Radničkog bataljona su imali hrabrost da brane svoje ideale i uverenje da je u ime budućih generacija ispravno žrtvovati sopstveni život", istakao je Petković.U umetničkom programu učestvovali su glumci pozorišta iz Užica.Centralnu ceremoniju obeležavanja 73. godišnjice bitke na Kadinjači organizovali su Vlada Republike Srbije, Republički odbor SUBNOR-a Srbije i grad Užice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track