ANKETA: Više od polovine građana Srbije za članstvo u EU
Foto: Fonet

Odnos pozitivniji

ANKETA: Više od polovine građana Srbije za članstvo u EU

Društvo -
Na referendum bi izašlo 70 odsto građana koji od ulaska u EU očekuju bolji život, ali i početak pregovora u januaru 2015. godine

BEOGRAD - Više od polovine građana glasalo bi za ulazak u Evropsku uniju, ukoliko bi danas bio održan referendum o pristupanju Srbije EU, dok bi protiv bilo 28 odsto, pokazalo je istraživanje.

Na referendum bi izašlo 70 odsto građana koji od ulaska u EU očekuju bolji život, ali i početak pregovora u januaru 2015. godine, pokazalo je istraživanje.Istraživanje je sprovedeno od 24. do 30 septembra ove godine i pokazalo je da 57 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode - bolja budućnost, prosperitet (42 odsto), bolji standard (41 odsto), bolje šanse za zaposlenje (32 odsto).

Istraživanje je pokazalo da je odnos građana prema EU genereralno pozitivniji u odnosu na prethodne godine, jer je 47 odsto reklo daje njihov stav „generalno pozitivan“, dok u istraživanjima sprovedenih do 2014. godine, takođe za potrebe Delegacije EU, podrška nije prelazila 35 odsto.

Ispitanici su rekli da im je stav prema EU generalno pozitivniji zbog veće pomoći EU Sbriji tokom majskih poplava i u obnovi poplavljenih područija.Kao uslov koji treba da ispuni Srbija kao bi postala članica EU, građani najčešće navode priznavanje nezavisnosti Kosova (33 odsto), reforme pravosudnog sistema (18 odsto), sveobuhvatne reforme (17 odsto) i borba protiv korupcije i kriminala (14 odsto). Istraživanje je sproveo Medium Galup za potrebe Delegacije EU u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track