SPC traži da se papa prvo izvini za zločine
Foto: Fonet

Od Vatikana se očekuje pokajanje

SPC traži da se papa prvo izvini za zločine

Društvo -
Da bi poziv poglavara Katoličke crkve na ujedinjenje i pomirenje pravoslavaca i katolika i mogao da zaživi, potrebno je da se on pokloni senima ubijenih Srba

BEOGRAD - Put svakog pape u Beograd vodi preko Jasenovca, a ne preko Konstantinopolja, i sve dok se ne čuje izvinjenje za ubijanje Srba, što je počinjeno uz blagoslov Vatikana za vreme Drugog svetskog rata, za Srpsku pravoslavnu crkvu priča o pomirenju nema smisla.Ovo je, nezvanično saznaje Kurir iz krugova bliskih vrhu SPC, stav povodom ideje pape Franje da se pravoslavci i katolici ujedine i pomire, koju je iskazao klanjajući se patrijarhu vaseljenskom Vartolomeju Prvom.Izuzetno složenoZvanično, u SPC smo naišli na zid ćutanja o ovoj temi, jer ni patrijarh Irenej, ali ni vladike nisu želeli da se izjašnjavaju. To ne treba da čudi, tvrdi jedan od uglednijih crkvenih velikodostojnika, jer je pitanje vrlo osetljivo.- Pitanje pomirenja SPC i Vatikana je izuzetno složeno, moglo bi dovesti do raskola u SPC i zato o tome niko ne želi javno da se izjašnjava. Poznato je da se patrijarh Irinej, dok je bio episkop, jasno deklarisao kao neko ko u papinoj poseti vidi izuzetnu priliku za otvaranje dijaloga između dve crkve i prevazilaženje nesuglasica. Medutim, otkad je stupio na tron, pod pritiskom Sabora, a možda i Sinoda, nije imao mogućnost da učini išta u tom pogledu. Veliki broj srpskih vladika smatra da bez izvinjenja za zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu, posebno u NDH, počinjene uz blagoslov Vatikana, nema ni pomirenja - tvrdi jedan od najuglednijih srpskih vladika za Kurir.

Pitanje pomirenja bi moglo dovesti do rascepa među vladikama... Patrijarh Irinej
Pitanje pomirenja bi moglo dovesti do rascepa među vladikama... Patrijarh Irinej

Odlučuju drugi, ne miDa je pitanje odnosa SPC i Vatikana složeno, potvrđuje i profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić:- Glavni problem kod raskola i nesporazuma nije u papi, već u shvatanju Svetog Trojstva. Pomirenje i ujedinjenje ne dešavaju se preko noći, a pitanje je i granica iskrenosti za jedan viševekovni nesporazum. Crkva nisu samo živi već i mrtvi vernici, pa je i njihov sud o ovom mogućem pomirenju veoma važan. Šta bi rekli neki od onih koji su stradali u Jasenovcu.S njim se delimično slaže i verski analitičar Živica Tucić.- Vatikan bi morao da učini neki gest u vezi sa srpskom traumom iz Drugog svetskog rata. Recimo, Alojzije Stepinac ne može biti u isto vreme i zločinac i svetitelj. Teolozi i istoričari treba da mu nađu pravo mesto. Ipak, ako se dogovore Vatikan, Moskva i Konstantinopolj, i Beograd će morati da prihvati pomirenje - kaže Tucić.

Ivica DačićU INTERESU SRBIJE JE DA PAPA DOĐE KOD NASZa razliku od SPC, Srbija kao država ima dobre odnose s Vatikanom. Nedavno je ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio da je u interesu Srbije da papa dođe kod nas. I prethodna vlast, s Tadićem na čelu, želela je da papa poseti Srbiju, a uvek se naglašavalo da država neće uputiti zvaničan poziv dok se ne dogovori sa SPC.PrincipPATRIJARH PAVLE NIJE ŽELEO POMIRENJE BEZ IZVINJENJAJoš je patrijarh German rekao da put svakog pape u Beograd vodi preko Jasenovca. Tog principa se držao i patrijarh Pavle, koji je odbio susret s papom Vojtilom prilikom njegove posete Bosni i Hercegovini 2003. godine. Postojala je i mogućnost da 1999. papa Vojtila, kad se vraćao iz Rumunije, poseti Beograd, ali Srpska pravoslavna crkva to nije prihvatila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja