Amerikanci donirali Vojsci Srbije opremu u vrednosti od 100.000 evra
Foto: Zorana Jevtic

Potpisan protokol o poklonu Ministarstva odbrane SAD za prevenciju HIV

Amerikanci donirali Vojsci Srbije opremu u vrednosti od 100.000 evra

Društvo -
Donacija se sastoji iz laboratorijskih testova za imunološka istraživanja, brzih testova za testiranje na HIV infekciju na terenu, kao i brojnog edukativnog materijala

BEOGRAD - Vojska Srbije dobila je juče od Ministarstva odbrane SAD opremu namenjenu prevenciji i kontroli infekcije HIV u vrednosti od 100.000 dolara.Svečanom potpisivanju protokola o donaciji na Vojnomedicinskoj akademiji prisustvovali su ambasador SAD Majkl Kirbi i načelnik VMA, brigadni general Marijan Novaković.Donacija se sastoji iz laboratorijskih testova za imunološka istraživanja, brzih testova za testiranje na HIV infekciju na terenu, kao i brojnog edukativnog materijala. Novaković je istakao da Ministarstvo odbrane SAD već osam godina na ovaj način pomaže Vojsci Srbije.- To je značajna donacija jer se deo sredstava koristi i za edukaciju kadrova. Nekoliko naših kolega bilo je u SAD, gde su stekli nova znanja. Kad je reč o virusu side, on se u vojsci drži pod kontrolom. Velika pažnja se pridaje edukaciji mladih kadeta i vojnika jer je najvažnija blagovremena zaštita, to jest prevencija - rekao je Novaković.

General Novaković i Majkl Kirbi
General Novaković i Majkl Kirbi

Ambasador SAD Kirbi podsetio je da je Ministarstvo odbrane SAD prethodnih godina doniralo više od 800.000 dolara u raznom edukativnom materijalu Vojsci Srbije i složio se da je najvažnije raditi na prevenciji.- U borbi protiv HIV izuzetno je važna prevencija, zato ljude učimo i stalno podsećamo kako da se ponašaju kad je seksualni život u pitanju. Najbolji način da se tretira neka bolest je da se ona ne dobije. Veoma mi je drago zbog donacije jer na VMA radi veliki broj profesionalaca - istakao je Kirbi.(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track