ŠTRAJK PROSVETARA: U 60 odsto škola časovi skraćeni na 30 minuta
Foto: Marina Lopičić

Nastavljena obustava rada

ŠTRAJK PROSVETARA: U 60 odsto škola časovi skraćeni na 30 minuta

Društvo -
Sindikati uporedo pregovaraju s predstavnicima Vlade, rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković

BEOGRAD - Reprezentativni sindikati obrazovanja nastavljaju štrajk skraćenjem časova u osnovnim i srednjim školama na trideset minuta, uporedo s pregovorima s Vladom.

Sindikati uporedo pregovaraju s predstavnicima Vlade, rekao je danas predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković. Prema podacima sindikata skraćenjem časova štrajkuje oko 60 odsto škola. Brajković najavljuje da će, ukoliko pregovori sa ministarstvima prosvete i finansija budu uspešni, štrajk barem privremeno biti prekinut.

"Dogovorili smo se oko osnova zakona o obrazovanju i vaspitanju, nadamo se da tu neće biti nekih promena i da će dogovor biti i ispunjen", kazao je Brajković, precizirajući da sindikati insistiraju na tome da ne bude zapošljavanja po konkursima, već da se prvo zbrinu onu koji su tehmološki višak, ili nemaju pun fond časova.

Prema njegovim rečima, sindikati su spremni da privremeno prekinu štrajk, a nastaviće ga ukoliko zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne bude usvojen u formi u kojoj je dogovoren. O posebnom kolektivnom ugovoru danas bi trebalo da se nastave pregovori s ministarsvom finansija, a nastavnici kažu da neće odustati od toga da im se posebnim kolektivnim ugovorom omogući isplata jubilarnih nagrada i prekovremenog rada.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti - Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta. Sindikati traže i da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, ali iz Vlade odbacuju ovakav zahtev.

Pregovori se nastavlju o kolektivnom ugovoru za narednu godinu, kao i o usaglašavanju platnih razreda. Cilj je da se izbegnu situacije u kojima prosvetari sa visokim obrazovanjem imaju manje plate od zaposlenih u ostalim državnim službama sa slabijim kvalifikacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track