PREDSEDNIK VRHOVNOG KASACIONOG SUDA: Zbog štrajka advokata neki pritvori će morati da budu ukinuti
Foto: Kurir

Nada se skorom rešenju

PREDSEDNIK VRHOVNOG KASACIONOG SUDA: Zbog štrajka advokata neki pritvori će morati da budu ukinuti

Društvo -
Tamo gde istekne zakonski rok mi ćemo biti prinuđeni da ukidamo pritvore, da li je to u redu ili ne to će javnost reći. Možda će biti podignuta optužnica, a da se ne sprovede istraga do kraja pa će posle biti problema da se na suđenjima vodi istraga", rekao je predsednik VKS

BEOGRAD - Predsednik Vrhovnog kasacinog suda (VKS) Dragomir Milojević rekao je danas da će po isteku zakonskih rokova sudovi biti primorani da ukidaju prtivore, ali i da se nada da će se do Nove godine naći rešenje za situaciju u pravosuđu, koje je praktično ne radi više od dva meseca zbog štrajka advokata.

"Tamo gde istekne zakonski rok mi ćemo biti prinuđeni da ukidamo pritvore, da li je to u redu ili ne to će javnost reći. Možda će biti podignuta optužnica, a da se ne sprovede istraga do kraja pa će posle biti problema da se na suđenjima vodi istraga", rekao je predsednik VKS novinarima posle sednice Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa, na čijem je čelu.

Predsednik VKS je ukazao da mu se pritvorenici svakodnevno obraćaju sa zahtevima da se nešto uradi, ocenjujući da su maliciozne izjave pojedinih predstavnika advokature da sudovi mogu da ukinu pritvor bez branioca.

"Zaista sud može da ukine prtivor, ali pitanje je da li treba da ga ukine a da ne sprovede sve radnje koje treba i proveri sve što treba, kao i da li to lice treba zadržati u pritvoru ili ne. Sudovi ne mogu da vode određene istrazne radnje gde je prisustvo branioca obavezno i zato su ljudi u pritvoru", naveo je predsednik VKS.

On je kazao da neko može da bude u pritvoru samo zato sto treba da se sasluša jedan svedok jer mu je pritvor određen baš zbog uticanja na tog svedoka, a sud ne može da ga sasluša bez prisustva branioca .U predmetima gde je obavezna odbrana, branilac mora prisustvovati svim radnjama naveo je Milojević i ukazao da je vrhovni sud u praksi ukidao odluke u situacijima kada je okrivljeni u istrazi saslušan bez branioca, pa na glavnom pretresu, uz branioca, promeni iskaz.

"Mi kažemo da je to nejednakost oružja jer branilac nije mogao da se izjasni u istrazi", rekao je Milojević i poručio da će sud voditi računa o pritvorima, jer je vreme pritvora zakonom ograničeno. Milojević je rekao da je iz medija čuo da se ponovo vode pregovori između Ministarstva pravde i advokature, kao i da očekuje da su u Briselu koji su prošle sedmice posetili predstavnici Advokature, dati konstruktivni predlozi za rešenje krize u pravosuđu.

"Očekujem da će se ti konstruktivni predlozi naći na stolu kao tema zajedničkih pregovora Ministarstva pravde i advokature. Ja se nadam da će se do Nove godine iznaći rešenje, jer je ova situacija neizdrživa", rekao je on.

Pored materijalne štete ova obustava rada advokata, kako je naveo, utiče i na ogroman broj predmeta koji će biti nerešeni u ovoj godini i što će određeni broj predmeta možda zastariti, posebno za lakša krivična dela za koja su rokovi veoma kratki

."Devetomesečni izvreštaji su pokazali da su sudovi rešili za prvih devet meseci 150.000 predmeta više rešeno nego u celoj prošloj godini. Rezultati rada bi do kraja godine bili daleko bolji da se nije desilo ovo što se desilo. Tešo je reći ko je za to kriv, jer se ovde ne radi o poremećenim društvenim odnosima koje rešava sud, nego između jedne grane vlasti i jedne delatnosti", naveo je Milojević.

Na današnoj sednici usvojen Komisija je kako je naveo odlučila da predloži Vladi, a ona Skupštini, da se proširi broj članova Komisije - tako da i strukovna udruženja Društvo sudija i Udruženje tužilaca, kao i Komora javnih beležnika imaju svog člana i zamenika člana u Komisiji.

"Za početak ćemo dati predog Vladi da umesto zamenika iz reda izvršitelja bude predstavik javnobeležničke komore", napomenuo je Milojević koji je i predsednik Visokog saveta sudstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track