TRLJAJU DLANOVE: Notari od države pokupili milione!
Foto: Fonet Aleksandar Levajkovic

Napravljen veliki propust u zakonu

TRLJAJU DLANOVE: Notari od države pokupili milione!

Društvo -
Zvanične institucije više nisu oslobođene taksa za overe, što znači da javnim beležnicima plaćaju po usluzi i do 600.000 dinara plus PDV

BEOGRAD - Od uvođenja sistema javnog beležništva u Srbiji, to jest u protekla tri meseca, svi državni organi, institucije i lokalne samouprave koji su ranije bili oslobođeni plaćanja taksa za overe iskeširali su višemilionske iznose za usluge ukupno 92 notara!S obzirom na to da se svakodnevno overavaju na stotine dokumenata, jasno je da je državna kasa olakšana za ogromnu sumu novca, koji je otišao javnim beležnicima. Udaraju po ušimaIako niko od nadležnih nije hteo da nam dostavi podatke koliko su tačno notari zaradili na državi, kako nezvanično saznajemo, samo jedan notar s Vračara je za overu ugovora o prodaji nepokretnosti u državnom vlasništvu inkasirao 600.000 dinara, koliko iznosi maksimalna nagrada za tu vrstu posla.- Ranije je bilo propisano da, kada je država učesnik u nekom pravnom poslu, na primer kao kupac ili prodavac nepokretnosti, nije morala da plaća taksu za overu. To je logično jer bi se u slučaju naplate ta taksa plaćala iz budžeta i onda se vraćala nazad na račun budžeta. Međutim, kad je uveden javnobeležnički sistem, država je postala obavezna da javnom beležniku plati naknadu u skladu sa javnobeležničkom tarifom. Pri tome treba imati na umu da će se ta overa plaćati pri prometu imovine koja je u vlasništvu države, a to su nekretnine velike vrednosti. To znači da postoji mogućnost da će država plaćati najveću moguću propisanu naknadu notarima od 600.000 dinara plus PDV - objašnjava za Kurir advokat Uroš Tešmanović.Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore Srbije, kaže da ne vode evidenciju o uslugama koje su pružili državnim organima.Ne vode evidenciju- Nemamo centralizovane podatke o uslugama koje pružaju notari. Morali bismo da anketiramo sve notare, a za to bi nam trebalo dosta vremena. Mislim da je bilo relativno malo takvih usluga državi, a u mojoj kancelariji nije bilo nijedne overe u vezi s državnim organima - kaže Đukanović i dodaje da, koliko mu je poznato, notar s Vračara još nije naplatio nagradu od 600.000 dinara.Predsednik opštine Vračar Đorđe Belomarić tvrdi da su notarima platili samo 5.410 dinara.- Ta suma je isplaćena za overu punomoćja kojim predsednik opštine ovlašćuje načelnika da potpiše aneks ugovora - kaže Belomarić i dodaje da ne zna ništa o prometu nekretnine u državnom vlasništvu za koju bi notar s Vračara trebalo da dobije 600.000 dinara.

Bez odgovoraNADLEŽNI KRIJU PODATKE Na pitanje koliko je novca iz budžeta isplaćeno za usluge notara u poslednja tri meseca, u Ministarstvu finansija, umesto konkretnog podatka, rekli su nam da se za sve što se tiče javnih beležnika obratimo Ministarstvu pravde. Ni iz Ministarstva pravde nisu bili voljni da nam dostave podatke jer, kako tvrde, ne vode evidenciju.Promenjena je tarifa javnih beležnika, a ovom izmenom državni organi biće oslobođeni plaćanja naknade notarima za overe dokumenata za pravne poslove, promet nekretnina i slično. Nove izmene stupaju na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku - kažu u Ministarstvu pravde i dodaju da je taj rok počeo da teče od juče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track