(VIDEO, FOTO) Pogledajte nove klimatizovane srpske vozove koji jure 160 na sat!
Foto: Tanjug

Od februara 2015. godine

(VIDEO, FOTO) Pogledajte nove klimatizovane srpske vozove koji jure 160 na sat!

Društvo -
To su ubeljivo najsavremeniji i prvi elektromotorni vozovi koje su srpske železnice kupile, posle nabavke vozova koji se sada koriste za BG i Beovoz, istakao je Zoran Anđelković
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Železnice Srbije su do sada preuzele četiri nova elektromotorna voza od švajcarske kompanije Štadler, koji bi trebalo da budu uključeni u saobraćaj početkom godine, a najkasnije do proleća. To su prvi novi elektromotorni vozovi koje su srpske železnice kupile posle više od 30 godina, izjavio je predsednikom Skupštine Železnica Srbije Zoran Anđelković tokom današnjeg obilaska novih "Švajcaraca" u Tehničko-putničkoj stanici Zemun, gde se testiraju.

Železnice Srbije su od Štadlera kupile ukupno 21 elektromotorni voz i svi će biti isporučeni do septembra, rekao je Anđelković Tanjugu prilikom prvog predstavljana Štadlerovog voza.

"To su ubeljivo najsavremeniji i prvi elektromotorni vozovi koje su srpske železnice kupile, posle nabavke vozova koji se sada koriste za BG i Beovoz", kazao je Anđelković. Novi Štadlerovi vozovi u vrednosti od 99 miliona evra su kupljeni sredstvima kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Oni su napravljeni u skladu sa najnovijim evropskim standardima, mogu da razviju brzinu od 160 km na čas, imaju savremenu opremu, vakuum toalet, klimatizovani su i prilagođeni osobama sa posebnim potrebama...

"Voz ima 224 mesta za sedenje i veoma je udoban", istakao je Anđelković. On je rekao da su se ti vozovi testiraju zajedno sa predstavnicima Štadlera i radnicima srpskih železnica koji su bili na obuci u toj švajcarskoj kompaniji.

Prema njegovim rečima, Štadler je napravio ukupno 1.000 vozova za evropske železnice, među kojima su i vozovi za Železnice Srbije. Kada je reč o novom redu vožnje, Anđelković je poručio da nas očekuje bolja železnička godina, s obzirom da će već 2015. biti obnovljene neke deonice koje se rade sredstvima ruskog kredita. On je izrazio očekivanje da će na pojedinim mestima novi "Švajcarci" moći da jure 160 km na sat.

Peti Štadlerov voz se nalaziu Centru za železnička ispitivanja u Rumuniji radi određenih ispitivanja i njen dolazak se očekuje narednih dana. Ti vozovi su namenjeni regionalnom železničkom saobraćaju i saobraćaće najverovatnije već od februara između većih gradova u Srbiji i tako zameniti postojeće klasične garniture, kažu u Železnicama. Oni će prevoziti putnike na prugama Beograd-Novi Sad-Subotica, Beograd - Šid, Beograd - Niš, Niš - Preševo, Beograd - Kraljevo i Beograd - Prijepolje.

http://www.youtube.com/watch?v=AbQ_O2COb2U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track